Mainos

HUS: Kalliit hoidot ovat lisääntyneet

Kalliit, yli 60 000 euroa maksavat, hoidot ovat lisääntyneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS). Kalliita hoitoja annettiin viime vuonna 173 miljoonalla eurolla. Vuonna 2011 summa oli 160 miljoonaa euroa ja vuonna 2010 summa oli 155 miljoonaa. Viime vuonna kallista hoitoa sai 1 600 potilasta.

- HUSin 1,7 miljardin budjetista kalliiden hoitojen osuus on kymmenen prosentin luokkaa. Se on merkittävä summa, muttei mikään jättisumma, toteaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Kalleimmat hoidot:

- Keskosvauvan tehohoito 600 000 euroa

- Hengityshalvauspotilas 400 000 - 500 000 euroa

- Vaativa sydänleikkaus 400 000 euroa

Kalleinta on pienten keskosten intensiivinen tehohoito. Se saattaa maksaa noin 600 000 euroa vauvaa kohden.

- Mutta heistähän kasvaa pontevia veronmaksajia, muistuttaa Mäkijärvi.

Hengityshalvauspotilaiden hoito voi maksaa 500 000 euroa ja vaativimmat sydänleikkaukset 400 000 euroa.

- Eihän potilaita voi jättää hoitamattakaan. Elinikää kohden lasketut hoitokulut voivat kalliilla, mutta parhaalla hoidolla jäädä pienemmiksi kuin halvemmalla ja tehottomammalla hoidolla, muistuttaa Mäkijärvi.

Kasvojen siirrot alkavat

Mäkijärven mielestä hoidon hinnalle ei voi asettaa ylärajaa.

- Ei voi asettaa ylärajaa eikä se olisi järkevääkään. Olennaista on, että tietystä summasta alkaen hoidon käyttöönotto harkitaan tarkasti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä uusien yli 50 000 euroa maksavien hoitojen hyödyt ja haitat arvioidaan työryhmässä. Viimeisen sanan uuden hoitomuodon käyttöönotossa sanovat jäsenkunnat. Arviointiin kuluu aikaa noin 2-3 kuukautta. Yleensä lupa myönnetään, mutta ei aina.

- Meillä on käytössä kalliin hoidon tasausjärjestelmä eli kaikki 24 HUS-kuntaa osallistuvat yhdessä kalliiden hoitojen kustannuksiin. Pienillä kunnilla ei yksin olisi edes varaa kalleimpiin hoitoihin, sanoo Mäkijärvi.

Ensi vuoden syksyllä HUS aloittaa kasvojen ja käsien siirrot.

- Arvioimme, että tällä hetkellä noin viisi ihmistä tarvitsisi kasvojen siirron. Niitä tehdään jatkossa ehkä 1-2 vuodessa. Yksi kasvojen siirto maksaa noin 200 000 euroa, laskee Mäkijärvi.

Johtajaylilääkäri arvioi, että kalliisiin hoitoihin käytetty rahamäärä kasvaa jonkin verran joka vuosi, koska uusia hoitoja ja lääkkeitä kehitetään koko ajan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.