Mainos

Hus: Häly lastensairaalan omistajuudesta käsittämätön

Sairaanhoitopiiri Husissa ja lastensairaalaa rakennuttavassa säätiössä ihmetellään uuden lastensairaalan omistussuhteista herännyttä kohua.

Nettikeskusteluissa lastensairaalaa on kutsuttu jopa säätiöhuijaukseksi, koska sairaalarakennus jää säätiön omistukseen ja Hus maksaa sille vuokraa.   

Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho epäilee jupakan kumpuavan kateudesta.

-Tämä häly on ihan käsittämätön. Taustalla voi olla kateutta siitä, että hanke on edennyt niin hyvin.

Uusi lastensairaala maksaa noin 160 miljoonaa euroa. Valtio ja Hus tukevat hanketta molemmat 40 miljoonalla eurolla, ja 30 miljoonaa on tarkoitus kerätä kansalaisilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Säätiö ottaa hanketta varten 50 miljoonan euron lainan.

Urhon mukaan Hus maksaa vain lainaosuudesta pääomavuokraa, jolla säätiö maksaa lainaansa pois.

-Pääomavuokra alenee valtion ja Husin maksamalla osuudella ja lahjoitusvaroilla, Urho kertoo.

Vuokran tarkkaa määrää ei ole laskettu, koska säätiö ei ole vielä neuvotellut lainasta. Ensin on tehtävä sopimus maan vuokraamisesta.

Lainan pitäisi olla maksettu viimeistään 30 vuoden päästä, jolloin rakennuksesta voidaan tehdä uusi sopimus tai lahjoittaa se julkisen lastensairaalan käyttöön.

Rahoitus, ei sijoitus 

Helsingin Meilahteen nousevaa lastensairaalaa rakennuttaa Uuden Lastensairaalan Tuki -niminen säätiö, jonka puheenjohtajana toimii Anne Berner. Erillinen tukiyhdistys huolehtii varainhankinnasta.

Säätiön perustajat laittoivat hankkeeseen perustamispääoman 300 000 euroa. Nettikeskusteluissa jotkut ovat pitäneet tätä sijoituksena, jolla säätiö saa omistukseensa 160 miljoonan euron rakennuksen.

Bernerin mukaan kyse ei ollut sijoituksesta. Säätiössä valtaa käyttää hallitus, jossa perustajajäsenet eivät ole mukana.

Berner katsoo nykyisen mallin takaavan, että hanke on riippumaton sote- ja kuntauudistuksesta. Laki ei edes sallisi lahjoitusten keräämistä suoraan kuntayhtymälle.

-Voimme on varmoja, että kun olemme keränneet ihmisiltä varoja, tämä hanke myös toteutuu, Berner sanoo.

Iltalehti kertoi perjantaina Husin valtuuston jäsenen Raino Velinin (kesk.) kritisoineen lastensairaalan omistusjärjestelyä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.