Mainos

Hurstin leipäjonon häätämisuhka: "Ei minun takapihalleni -ilmiö"

Heikki Hurstin ruuan ja vaatteiden jakelupiste Helsingin Kalliossa joutuu etsimään uuden paikan syksyyn mennessä. Helsinginkadulla köyhiä auttaneen Hurstin mukaan leipäjonon jonottajat ovat herättäneet joissakin alueen asukkaissa ja yrittäjissä närää. Asukkaat ovat valittaneet muun muassa humalaisten jonottajien aiheuttamista häiriöistä.

Hursti sai pääsiäisenä taloyhtiön isännöitsijältä asian vuoksi varoituksen. Varoitus tuli Hurstille yllätyksenä, mutta merkit ovat olleet ilmassa pari viime vuotta.

- Fleminginkadulla oleva parturi ja Helsinginkadulla oleva apteekki ovat olleet leipäjonosta kiusaantuneita, vaikka olemme pitäneet jonot kävelytien toisella puolella, jotta asiakkaat pääsevät liikkeisiin.

- Muutama vuosi sitten apteekki yritti kerätä nimilistaa, jossa vaadittiin leipäjonon lähtemistä. Se ei kuitenkaan saanut kannatusta.

Häädöstä ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan eräs asukas on kertonut, että leipäjono on laskenut hänen asuntonsa arvoa 20 000 eurolla.

Kaupunkitutkija Timo Kopomaa näkee jakelupisteen häädössä piirteitä ns. nimby-ajattelusta. Termi on lyhennetty sanoista not in my back yard, ei minun takapihalleni. Yllättävää on, että se tapahtuu Kalliossa.

- Tämä liittynee Kallion keskiluokkaistumiseen. Toisaalta asukkaat ovat entistä tietoisempia, että ongelmiin voidaan vaikuttaa, Kopomaa sanoo.

Vaikka eduskuntatalon portaille

Hurstin mielestä kyseessä on ajojahti. Hän on näreissään siitä, että alueelta asunnon ostavat uuskalliolaiset haluavat leipäjonot pois, mutta eivät vähemmän baareja, Alkoja tai thaihierontapaikkoja. Hursti syyttääkin uuskalliolaisia empatian puutteesta.

- Ihmisten pitäisi mennä itseensä. Koska vain voi tulla eteen tilanne, jossa voi joutua itse tarvitsemaan ulkopuolista apua, hän sanoo.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilainen sanoo Helsingin Sanomissa, että Hurstin jakelupisteelle löydetään uusi paikka, koska tahtotila on voimakas.

Hursti neuvottelee Voutilaisen kanssa uudesta paikasta 17. toukokuuta.

- Vielä ei ole hajuakaan, minne menemme. Olemme sitten vaikka Hakaniementorilla tai eduskuntatalon portailla, Hursti lupaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.