Mainos

Hurrikaanin jälkiä siivotaan New Orleansissa

Yhdysvallat aikoo panostaa Gustav-hurrikaanin aiheuttamien myrskytuhojen korjaamiseen vapauttamalla 250 000 tynnyriä öljyä kansallisesta varastostaan.

Tavoitteena on varmistaa, että asukkaat pääsevät palaamaan turvallisesti kotehinsa. Vahingot jäivät New Orleansissa odotettua vähäisemmiksi, mutta myrskyä paenneiden ihmisten toivotaan palaavan kaupunkiin vasta huomenna.

Tuhon jäljet kävivät kuitenkin sitä selkeämmiksi, mitä pidemmälle New Orleanisista eteni osavaltion pääkaupunkia Baton Rougea kohti.

Teitä reunustivat kaatuneet ja katkenneet puut. Osa romahtaneista rungoista oli sahattu kiireellä poikki, että valtatie saataisiin auki.

Valtatiellä oli kuitenkin yhä romahtanut sähkölinja, jonka vuoksi oli tehtävä melkoinen kierros sivuteitä pitkin. Liikennemerkkejä lojui pitkin teiden pientareita.

- Täällä on melkoinen sotku, päivitteli Lousianan ranskalainen Elaine kotilähiössään Baton Rougessa.

- Tuulen jytinä oli melkoinen ja meillä on tässä ympärillä näitä valtavia puita, hän viittasi ympärilleen muistellen pelottavaa myllerrystä.

Elaine kahlasi kotialueelleen syvän vesilammikon läpi yhdessä toisen ranskaa kotikielenään puhuva naisen, Babetten, kanssa.

- Saamme olla takuulla monia päiviä ilman sähköä. Hurrikaani Katrinan jälkeen siihen meni yli viikko, Babette murehti.

Sähkön puute iso ongelma

Babetten mielestä kaupungin evakuointi olisi ollut aivan turhaa.

- Täytyy vain pysyä poissa kaatuvien puiden tieltä ja olla varovainen, hän kuittasi.

- Ja toivoa, ettei puu kaadu oman talon päälle.

- Olemme Louisianasta, olemme tottuneet ongelmiin, totesi Elaine.

Baton Rougessa on muitakin ongelmia kuin myrskyn jälkien raivaus.

Ainakin yksi kaupungin kupeessa oleva suuri öljynjalostamo oli kiinni, koska alueen voimalinjat ovat poikki. Ainakin 700 sairaalapotilaan evakuointi oli harkinnassa, koska sairaaloiden toiminta ontui pahoin sähkön puutteen vuoksi.

Bensapula on myös yksi myrskyn jälkeinen riesa. Joko asemilta on myyty bensa loppuun tai sitten sähköpula estää tankkauksen. Varma merkki auki olevasta asemasta oli kilometrien mittainen lähes liikkumaton autojono.Viranomaiset ovat antaneet tornadovaroituksia useille alueille. Eilisiltana tornado repi talojen kattoja New Orleansin liepeillä. Kukaan ei loukkaantunut, koska kaupunki on lähes tyhjä.

Presidentti George W. Bushin odotetaan vierailevan tänään Gustav-hurrikaanin höykyttämässä Louisianan osavaltiossa. Bushia arvosteltiin toimettomuudesta kolme vuotta sitten Katrina-myrskyn jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.