Hurrikaanialueelle lisää sotilaita

Hidastelu pelastustöissä raivostuttaa mustia johtajia. Tyhoalueille lähetetään avustustöihin 10 000 kansalliskaartilaista ja 7000 sotilasta lisää.

Hallituksen hätäavun ensi erien saapuminen vihdoin viikonlopulla New Orleansiin toi pienen toivonpilkahduksen tuhoutuneeseen kaupunkiin. Toisaalta ihmisiä raivostutti se, että apua alkoi tulla vasta useita päiviä tuhoisien myrskyjen ja tulvien jälkeen.

Mustien johtajien lisäksi myös monet tunnetut amerikkalaiset katsovat, että avun hitauden syynä saattoi olla välinpitämätön suhtautuminen etelän köyhien kohtaloon.

Tuhoalueille lisäjoukkoja

Yhdysvaltain tuhoalueelle lähetetään 10 000 kansalliskaartilaista avustustöihin, kertoo puolustusministeriö. Lisäksi alueelle saapuu 7000 sotilasta. Vahvistusten jälkeen Meksikonlahden rannikkoalueilla on yhteensä 40 000 kansalliskaartilaista avustus- ja pelastustöissä.

Pelastustyöntekijät varoittivat, että kaupunki saadaan tulvavesien vallasta vasta kuukausien kuluttua ja että jälleenrakennuksesta tulee valtava haaste.

Tuhannet eloonjääneet pyrkivät edelleen pois vesimassojen raunioittamasta kaupungista. Ruumiita lojuu edelleen kaduilla ja väliaikainen ruumishuone on kyhätty kaupungin kongressikeskukseen.

- He kuolivat täällä, Amerikassa, odottaessaan ruokaa, sanoi Leroy Fouchea osoittaen ruumiita.

Sotilaiden ja kansalliskaartilaisten etujoukkojen saapuminen kaupunkiin on jo ehtinyt rauhoittaa tilannetta. Poliisin mukaan viime yönä kaupungissa ei sattunut yhtään väkivaltaista välikohtausta.

Monet epäilevät rasismin hidastaneen apua

Presidentti George Bush myönsi tänään, että monet hädänalaiset etenkin New Orleansissa eivät saa tarvitsemaansa apua.

- Tätä ei voi hyväksyä, presidentti sanoi ja ilmoitti lähettävänsä tuhansia sotilaita auttamaan ihmisten evakuoinneissa ja kuolonuhrien etsinnässä.

Arvostelu Bushin hallinnon hitaudesta avustus- ja pelastustöissä on koventunut viime päivinä. Kongressissa sekä republikaanit että demokraatit vaativat selvitystä toimien hitaudesta.

- Me vaadimme vastausta siihen, miten tällainen valtava viive avustustöiden aloittamisessa oli mahdollista, todettiin republikaanisenaattori Susan Collinsin ja hänen demokraattikollegansa Joseph Liebermanin aloitteessa.

Monet ovat arvelleet myös, että avustustöiden kangertelun taustalla saattoi olla rasistisia syitä. New Orleansissa pääosa asukkaista on mustia, ja monilla heistä ei ollut mahdollisuutta lähteä kaupungista ennen hirmumyrsky Katrinan saapumista.

- Emme voi sallia sitä, että historian valossa eloonjääneet ja myrskyssä kuolleet erotti vain köyhyys, ikä ja ihonväri, sanoi kongressin demokraattiedustaja Elijah Cummings.

Kansalaisoikeustaistelija Jesse Jackson johti eilen evakuointibussien kolonnaa New Orleansiin. Hänkin huomautti, että monet kaupunkiin jääneistä olivat köyhiä - ja mustia.

- Kautta historian köyhien ja mustien ihmisten tuskaan on suhtauduttu välinpitämättömästi. Näyttää siltä, että meidän on helpompi tottua mustien tuskaan, hän sanoi.

Ruumiit aiheuttavat vakavan terveysriskin

Terveysviranomaisten mukaan vedessä kelluvat ruumiit ja ulosteet sekä kuumuus ovat valtava terveysriski New Orleansissa. Pelastustyöntekijöiden olisikin tarkoitus päästä etsimään ja siirtämään kuolleita, kunhan ammuskelu kaupungissa laantuu. Kuolleita uskotaan löytyvän myös tulvan alle joutuneiden talojen sisältä.

Paniikkia kaupungissa olevien keskuudessa lisäsivät myös lounaisessa New Orleansissa eilen tapahtuneet räjähdykset, jotka sattuivat tiettävästi paikallisen kemiantehtaan varastoalueella. Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset yrittävät saada räjähdyspaikalle vaarallisten aineiden asiantuntijoita. Pääsy paikalle on tulvien takia vaikeaa.

USA:n kongressi hyväksyi pikavauhtia hätäapua tuhoalueille

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt pikavauhtia hätäapupaketin etelävaltioiden tuhoalueille. Edustajainhuone hyväksyi 10,5 miljardin dollarin - 8,4 miljardin euron - apupaketin eilisiltana Suomen aikaa. Senaatin hyväksyntä tuli jo torstaina.

Senaatin enemmistöjohtaja Bill Frist sanoi, että apu on vasta alkuerä, jolla pyritään auttamaan kovia kokeneita alueita.

Meksikonlahden rannikkoalueiden jälleenrakennus vie hänen mukaansa vuosia.

Rice kiitti ulkomaisesta avusta Katrinan tuhoalueille

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on ilmaissut kiitoksen maansa puolesta hirmumyrsky Katrinan tuhoalueille tarjotusta avusta. Yhteensä 58 valtiota tai järjestöä on tarjonnut apuaan hurrikaanin runtelemille alueille.

Rice kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvallat ole kieltäytynyt yhdestäkään avuntarjouksesta. Muun muassa maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Sri Lanka on tarjonnut rahallista apua, vaikka maa on vielä toipumassa viime tapaninpäivän tsunamituhoista. Myös Yhdysvaltoja voimakkaasti aiemmin kritisoineet Kuuba ja Venezuela ovat tarjonneet auttavaa kättä.

Apua ei ole tarjottu vain rahallisesti. Yhdysvaltain etelävaltioihin ollaan lähettämässä esimerkiksi telttoja ja lääketarpeita.

Alabamasta kotoisin olevan Ricen on tarkoitus vierailla tuhoalueilla viikonloppuna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 03.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat