Mainos

Hurrikaani Charleyn tuhojen raivaus jatkuu

Jopa 65 metriä sekunnissa puhaltaneet hurrikaani Charleyn tuulet aiheuttivat mittavia tuhoja Floridassa.

Floridan länsirannikolla on jatkettu alueelle iskeytyneen hurrikaani Charleyn aiheuttamien tuhojen korjausta. Viranomaisten mukaan tähän mennessä on löydetty 13 ihmistä kuolleena. Kuolleiden määrän pelätään nousevan jopa kymmeniin, kun murskautuneiden talojen ja asuntovaunujen rauniot saadaan raivattua.

Tuhojen arvioidaan olevan pahimpia sitten vuoden 1992, jolloin hurrikaani Andrew rusikoi Yhdysvaltoja. Tuhoja korjaamaan on hälytetty tuhansia poliiseja, sotilaita ja kansalliskaartilaisia.

-Pahimmat pelkomme ovat käyneet toteen, sanoi kuvernööri Jeb Bush, jonka mukaan myrsky "iski maahan kokonaisia taajamia". Kuolleista kymmenen löydettiin Punta Gordasta ja muut viisi eri puolilta Floridaa. Charley vaurioitti pahoin Punta Gordan, Fort Myersin ja Port Charlotten kaupunkeja.

Jopa 65 metriä sekunnissa puhaltaneet Charleyn tuulet murskasivat asuntovaunuja, irrottivat kattoja, repivät puita ja kaatoivat sähkölinjoja. Viranomaiset ovat kehottaneet tuhoalueiden asukkaita pysyttelemään mahdollisimman paljon sisällä, jotta viranomaisille jää työrauha.

Pelastusviranomaiset pelkäävät löytävänsä lisää kuolleita varsinkin Punta Gordan pikkukaupungin 31 asuntovaunualueelta, joissa asuu tuhansia ihmisiä. Vain muutamat kaupungin rakennuksista eivät vaurioituneet hirmumyrskyssä, joka osui kaupunkiin ennalta-aavistamatta.

Pelastustoimen johtaja Craig Fugante arvioi Punta Gordan kärsineen suhteessa pahimmat tuhot. Kaupungin sairaalan tuulimittari mittasi enimmillään tuulelle 276 kilometrin tuntinopeuden ennen kuin se repeytyi irti.

Kymmeniä myrskyssä loukkaantuneita ihmisiä on hoidettu Floridan länsirannikon sairaaloissa. Reilut miljoona floridalaista on yhä vailla sähköä ja sadattuhannet ovat jääneet ilman vettä.

Pelastustöitä on vaikeuttanut se, etteivät ambulanssit päässeet heti hakemaan loukkaantuneita, sillä tiet olvat hurrikaanin lennättämän rojun peitossa.

Charley ei noudattanut ennusteita

Kansallisen hurrikaanikeskuksen edustaja Ed Rappaport kertoi televisiokanava CNN:n haastattelussa, että hurrikaanista oli varoitettu 41 tuntia ennen sen saapumista. Noin kahta miljoonaa ihmistä kehotettiin siirtymään sisämaahan.

Charley ei noudattanutkaan asiantuntijoiden arvioimaa reittiä, eikä osunut Tampan kaupunkiin. Fort Myersin pormestari kertoi televisiohaastattelussa hurrikaanin olleen täydellinen yllätys, eikä ihmisiä ehditty evakuoida.

Hirmumyrskyn vuoksi Yhdysvaltain presidentti George Bush julisti perjantaina Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan. Presidentin on määrä matkustaa Floridan tuhoalueelle tänään.

Floridan niemimaan yli pyyhkäistyään Charley jatkoi lauantaina laantuneena matkaansa kohti Etelä-Carolinaa. Ennen Floridaa Charley aiheutti tuhoa Kuubassa ja Jamaikalla. Kuubassa hirmumyrsky aiheutti neljän ihmisen kuoleman ja Jamaikalla yhden.

Yhdysvallat tarjoutui avustamaan Kuubaa 50 000 dollarilla eli reilulla 40 000 eurolla myrskyn aiheuttamien tuhojen korjaamisessa. Torstaina Floridan yli kulki trooppinen myrsky Bonnie, joka aiheutti rankkasateita, mutta vain vähän tuhoa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.