Hurmuri-Hannes puhuu rakkaudesta: Käytetään sanana väärin

Linnan juhlissa sydämet valloittanut sotaveteraani Hannes Hynönen toivoo, että ihmiset vaalisivat rakkaus-sanaa.

Elämäniloinen ja hyväkuntoinen 101-vuotias sotaveteraani Hannes Hynönen nousi Linnan juhlissa koko Suomen sankariksi hauskoilla letkautuksillaan ja mielipiteillään. Sen jälkeen Hynönen on antanut lukuisia haastatteluja ja jakanut viisaita elämänohjeitaan nuoremmille polville.

Yksi aiheista, joista Hynönen puhuu mielellään, on rakkaus. Miehen mielestä rakkaus sanana on ihmisten puheissa käytetty puhki. Hän ihmettelee myös sitä, kuinka paljon ihmiset nykypäivänä eroavat.

– Sehän on selvää, että kaksi ihmistä ei voi koskaan ajatella kaikesta samalla tavalla. Varsinkin, kun monilla on aivan erilaiset työt ja tuttavapiirit. Mutta molempien pitäisi osata sopeutua, ja soveltaa erimielisyyksiä, Hynönen selittää.

Hän itse ehti olla naimisissa vaimonsa Toinin kanssa 65 vuotta, ennen kuin tämä kuoli neljä vuotta sitten. Hän tutustui Toiniin jo ennen sotaa, mutta sota-aikana tämä meni kihloihin toisen miehen kanssa. Kihlaus kuitenkin purkaantui ja parin välit lämpenivät uudelleen.

– Eräänä uutenavuotena, kun olin 30-vuotias ja Toini minua 6 vuotta nuorempi, kävelin hänen kanssaan ulkona ja sanoin, että jos hommaan jauhoja, niin lähteekö hän tekemään niistä leipää. Hän vastasi nopeasti, että voisi lähteäkin, Hynönen muistelee ”kosiotarinaansa”.

Paria yhdistivät vuosien aikana muun muassa yhteinen työ maanviljelijöinä, pitkistä keskusteluista nauttiminen ja samanlainen myönteinen elämänasenne.

– Meidän liittomme oli kaikin puolin hyvä ja sopuisa. Onhan minulla tyttöystäviä riittänyt, mutta kaikille en ole voinut sanoa, että rakastan heitä. Rakkaus on jotain aivan muuta. Se on sananakin sellainen, että sitä pitäisi käyttää harkiten. Rakkaus-sanaa käytetään väärin, sitä ei kuulu sanoa kaikille hyvänpäivän tutuille. Siinä on oltava pohjaa, Hynönen miettii.

– Muistan, kun kerran eräs pappi aloitti aamuhartauden tällä aiheella. Hänen mielestään koko rakkaus-sana pitäisi laittaa paitsioon. Olin iloinen, kun sain tukea mielipiteelleni.

Lue myös:

    Uusimmat