Mainos

Hurjia takaa-ajoja, päättömiä ohituksia ja todellisia vaaratilanteita – katso videot

Yli 200 kilometrin tuntinopeuksia, päättömiä ohituksia, ajoa vastaantulevien kaistalla ja jopa kuolonuhreja. Tällaisia tapauksia syntyy, kun poliisin pysäytysmerkkiä ei noudateta ja poliisi joutuu lähtemään takaa-ajoon keskimäärin yli kolme kertaa päivittäin maantieliikenteessä.

Takaa-ajoon eli pakenevan ajoneuvon seuraamiseen johtavia tilanteita on vuosittain reippaasti yli tuhat ja suurin osa tapauksista syntyy kesäviikonloppuisin. Suurin osa pakenemisyrityksistä päättyy hyvin nopeasti. Poliisi lähtee yleensä takaa-ajoon, jos kuski ei noudata esimerkiksi pysähtymismerkkiä ja kuljettaja lähtee karkuun.

– Yli 60 prosenttia tapauksissa kuljettaja on päihteiden vaikutuksen alaisena ja yrittää pakenemalla välttää siitä seuraavia rangaistuksia, kuten ajokortin menettämistä. Harvoin pakenemisen syynä on jokin muu vakavampi rikos, kuten ryöstö tai henkirikos, liikkuvan poliisin Lahden yksikön päällikkö Heikki Koskimaa toteaa.

Hän tähdentää, että poliisilta karkuun lähteminen ei koskaan kannata. Pakenemiset onnistuvat erittäin harvoin ja hurjalla kaahailulla aiheuttaa itselleen, poliisille ja muille liikenteessä liikkuville vaaraa.

– Suurin osa tapauksista, eli yli 70 prosenttia päättyy kuitenkin niin sanotusti onnellisesti, eli onnettomuuksilta vältytään. Loukkaantumisia tapahtuu reilusti alle 10 prosentissa tapauksista. Tämä selittyy osittain poliisin ammattitaidolla hoitaa tilanteet, mutta myös tuuria tarvitaan, Koskimaa muistuttaa.

Takaa-ajoja myös keskeytetään

Poliisi voi keskeyttää takaa-ajon ja päästää karkurin matkoihinsa, mikäli tilanne käy liian hurjaksi.

– Emme lähde henkemme kaupalla tai hinnalla millä hyvänsä ketään ajamaan takaa. Poliisi voi keskeyttää takaa-ajon, jos tilanne menee liian vaaralliseksi. Mutta pyrimme jokaisen tilanteen selvittämään sitten myöhemmin, Koskimaa kertoo.

Yleensä karkuri tajuaa kuitenkin itse luovuttaa tai poliisi pysäyttää kaahailijan matkan piikkimatoilla ja kiilaamalla.

Poliisi saa koulutusta takaa-ajoihin peruskoulutuksen yhteydessä Poliisiammattikorkeakoulussa, jatkokoulutuksessa poliisin ajokoulutuskeskuksessa sekä työelämässä.

Hurjissa pakoyrityksissä rikoksen tekijä syyllistyy usein törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, mistä rangaistuksena voi saada jopa vankeutta. Myös ajo-oikeuden voi menettää väliaikaisesti.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.