Mainos

Hurjastelusta tulee pian aiempaa kalliimpaa

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausten siirtyminen osuu ensi vuoden budjetissa esimerkiksi sairastaviin ja yliopistojen rahoitukseen.

Asia käy ilmi STT:n saamasta valtiovarainministeriön budjettiehdotusta koskevasta listasta. 

Säästöt olisivat tulleet voimaan joka tapauksessa, mutta niitä aiotaan aikaistaa. Talousarvioehdotuksessa esimerkiksi lääkärikorvauksia leikataan 38 miljoonalla eurolla 20 miljoonan euron sijaan.   

-Sairastavat ihmiset, varsinkin haja-asutusalueilla, tulevat kärsimään näistä (leikkauksista). Vaikutukset leviävät aika laajalle, sanoo köyhyystutkija Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta.   

Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että lääkärikorvauksiin kohdistuvat leikkaukset eivät ole euromääräisesti radikaaleja, mutta ne ovat periaatteellisesti iso asia.   

-Voi olla, että nyt valmistaudutaan korvausten poistamiseen kokonaan. On myös perusteltua miettiä sitä, onko tällaisista leikkauksista tulossa trendi, hän sanoo.   

Apteekkitoiminnan leikkaukset tyrmistyttivät rehtoria  

  
Myös yliopistojen apteekkiliiketoimintaan liittyvä erityisrahoitus aiotaan poistaa jo ensi vuonna, vaikka alun perin poiston suunniteltiin tapahtuvan vasta vuonna 2017.

Käytännössä rahoituksen poisto osuu Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoihin. Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola sanoo olevansa päätöksestä tyrmistynyt.  

-Aikataulun muutos tuli meille täytenä yllätyksenä, ja päätös ajaa meidät mahdottomaan tilanteeseen. Leikkaus kohdistuu suoraan Helsingin yliopiston huippututkimukseen, Kola sanoo.   

Kola arvioi, että yliopisto joutuu tekemään radikaaleja toimenpiteitä jo pian. Myös Saari sanoo, että aikataulun muutos laittaa Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot kohtuuttomaan asemaan. Hänen mukaansa aikataulu on aivan liian tiukka ja summa aivan liian suuri.   

-Iso kysymys on se, miten yliopistot voivat sopeutua näin nopealla aikataululla näin isoihin muutoksiin.   

  
"Kohdistuminen pitäisi kertoa jo ennen vaaleja"  
  

Hurjastelusta tulee ensi vuonna aiempaa kalliimpaa. Listan mukaan valtio aikoo kaksinkertaistaa kaavailtujen sakkotulojen määrän 40 miljoonaan euroon.  

-Pienistä asioista voi tulla todella isoja vahinkoja. Osalle väestöstä korotukset voivat tarkoittaa sitä, että sakot menevät melkein suoraan ulosottoon, Saari sanoo.   

Sekä Hiilamo että Saari sanovat, että leikkauslistaa on vaikea arvioida, sillä säästöjen tarkkaa kohdentumista ei vielä tiedetä. Saari kuvaileekin listaa epämääräiseksi ja kritisoi hallituksia siitä, että leikkauksista kerrotaan aina makrotasolla.   

-Olisi kohtuullista, että hallitukset jopa ennen vaaleja kertoisivat, miten leikkaukset kohdistuvat eri ryhmille. Näin ihmiset voisivat ennen vaaleja arvioida muutosten merkitystä. Kuka meistä ymmärtää, mitä kuuden miljardin leikkaukset tarkoittavat? Se paljonko lapsilisä pienenee, kertoo huomattavasti enemmän, hän sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja