Mainos

Hurja väite: Arvostetun kilpailun voittajakuva väärennös

Extremetech.com -teknologiasivuston kirjoittajan mukaan arvostetun World Press Photo -lehtikuvakilpailun tämän vuoden voittajakuvaa olisi paranneltu huomattavasti.

Artikkelissa kuvaillaan seikkaperäisesti, miten Dagens Nyheterin valokuvaajan Paul Hansenin ottamaa valokuvaa olisi paranneltu.

Kuvassa sukulaiset kantavat kahta Israelin ohjusiskussa kuollutta lasta Gazassa. Itse kuvan tapahtumat eivät ole väärennettyjä, mutta artikkelissa väitetään kuvan olevan erittäin todennäköisesti koostettu kolmesta eri kuvasta. Kuva-analyytikon arvioiden perusteella kuvaa on paranneltu myös muilla tavoilla.

Väitteet perustuvat muun muassa kuvan metadataan, eli siihen, milloin ja miten kuvaa on muokattu editointiohjelmassa. Myös kuvassa näkyvien varjojen arvioidaan olevan ristiriidassa sen kanssa, miten aurinko oli sijoittunut kuvan ottohetkellä.

Artikkelissa sanotaan kuvan olevan suoraan sanottuna väärennös.

Hansen kiistää väitteet

Palkitun kuvan ottanut ruotsalaiskuvaaja Paul Hansen kiistää News.com.aun haastattelussa artikkelin väitteet. Hänen mukaansa kuvaa ei ole koostettu useammasta kuvasta ja että kuva ei ole väärennös.

Hän myös kertoo haastattelussa, millä tavalla alkuperäistä kuvaa on jälkikäsitelty.

World Press Photo -palkinnon sääntöjen mukaan kuvan sisältöä ei saa muuttaa. Vain sellainen kuvien jälkikäsittely on sallittua, mikä noudattaa alan tällä hetkellä hyväksyttyjä standardeja.

Artikkelin mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun palkittu kuva on aiheuttanut keskustelua. Tuolloin palkintoraadista sanottiin, että kuva noudattaa alan vallitsevia käytäntöjä.

Hansenin kuva on edelleen kilpailun verkkosivujen mukaan kilpailun voittajakuva.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.