Mainos

Hurja mopomiitti pelästytti: Punaista päin ajelua, hurjaa ohittelua

Loppukesän ilmiö saa yöunta arvostavat raivoihinsa, nuoret innostumaan ja poliisin liikkeelle. Erikokoisia "mopomiittejä" järjestetään jälleen eri puolilla Suomea. Kokoontuminen on laillista, mutta sillä on myös ikäviä sivuvaikutuksia.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä nuori helsinkiläisnainen oli ajamassa kotiinsa, kun yhtäkkiä hänen ympärillään pörräsi valtava määrä nuoria mopoilijoita.

– Arvioni mukaan heitä oli jopa yli 200. Siskoni on 15-vuotias, joten tiesin, että kyse on mopomiitistä, jossa nuoret ajelevat ympäri kaupunkia koko yön ja pysähtelevät esimerkiksi huoltoasemille. Tajusin heti, että nyt oli huono ajoitus lähteä liikkeelle.

Kyse ei naisen mukaan suinkaan ollut rauhallisesta kokoontumisajosta, vaan hän todisti aivan järjetöntä käytöstä.

– Liikennesäännöt olivat ihan hakusessa, moni ajoi aivan päättömästi. Ajettiin punaisia päin, ohiteltiin hurjasti, kaistaa vaihdettiin miten sattuu. En päässyt millään vaihtamaan itsekään kaistaa, niin lähellä nuoret ajoivat omaa autoani. Oli vaikea ajaa siellä seassa.

Nainen päätti soittaa tempauksesta hätäkeskukseen.

– Se meni niin hurjaksi. Päätin soittaa, jotta kenellekään ei vaan sattuisi mitään. Hätäkeskuksesta sanottiin, että soitin oikeaan paikkaan ja he lupasivat lähettää poliisit vastaan.

Kukaan ei vastaa tapahtumasta

Poliisista kerrotaan, että isolla joukolla temppuillessa on aina mahdollisuus ylilyönteihin. Nuoria ei suinkaan kielletä kokoontumasta, mutta järki pitäisi pitää päässä.

– Ongelmia tulee siitä, että kun valtava määrä mopoja kokoontuu yhteen paikkaan, siitä tulee meluhaittoja ja esteitä muulle liikenteelle. Joukossa myös tyhmyys tiivistyy ja aletaan herkästi pelleillä, kertoo Liikkuvan poliisin viestintäpäälllikkö Jussi Pohjonen.

Miitit ovat tuttuja poliisille jo useamman vuoden takaa.

– Nämä ovat etäisesti verrattavissa puistopiknikeihin, eli tapahtumilla ei ole varsinaista järjestäjää, joka olisi vastuussa sen onnistumisesta ja turvallisuudesta. Kutsut leviävät sosiaalisessa mediassa, jolloin ne voivat vetää puoleensa kaikenlaista sakkia. He saattavat alkaa rähinöidä ja aiheuttaa muita ongelmia.

Pääsääntöisesti mopomiitissä kokoontuvat ovat selvin päin, mutta mukana voi olla alkoholin vaikutuksen alaisena pärrääviä alaikäisiä. Poliisi puuttuu myös epäkuntoisiin ja laittomaksi viritettyihin mopoihin.

Pohjonen kertoo, että poliisin on usein vaikea varautua miitteihin, sillä ne kyhätään kasaan lyhyellä varoitusajalla.

– Jos kuulemme tällaisesta, pyrimme siihen varautumaan.

"Poliisilla olisi muutakin tekemistä"

Myös Pohjois-Karjalan poliisilaitos on julkaissut viime yönä Facebookissa "yöllisen avautumisen", jossa vanhempia kehotetaan miettimään lapsensa yöllisiä touhuja.

– Seuraavalla kerralla voisitte iloisen moikka-huudon sijaan pyytää mopoilevaa huollettavaanne ajamaan menopelillään ympäri taloanne esim. klo 24-03 välisen ajan. ---- Tästä saatte hieman osviittaa, miltä tuntuu esim. Kiteen keskustassa tai ihan vaan missä tahansa Pohjois-Karjalan taajamassa asuvista, nukkumista yrittävistä ja työssäkäyvistä kansalaisista, poliisi kirjoittaa.

Kimmoke avautumiseen lähti viime yönä tapahtuneesta mopohurjastelusta, jossa ainakin yksi nuori loukkaantui ajaessaan poliisia karkuun mopolla. Hän puhalsi törkeät rattijuopumuslukemat.

– Poliisi toki puuttuu häiritsevään mopoiluun ja moottoripyöräilyyn ja yrittää sitä valvoakin, mutta kun kesäöinä olisi aika lailla muutakin, valitettavasti kiireellisempää tekemistä, Pohjois-Karjalan poliisin kirjoituksessa sanotaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.