Huonot tv-ohjelmat kiristävät saksalaisten pinnaa

Arvostetun kriitikon protesti paljasti saksalaisten tyytymättömyyden nykyiseen tv-tarjontaan. Ohjelmisto koostuu Saksassakin entistä enemmän myös suomalaisille tutuista formaattituotannoista.

- Aivan älyttömiä ohjelmia, sanoo Saksan tunnetuin kirjallisuuskriitikko Marcel Reich-Ranicki.

Vuosikymmeniä suosittua kirjallisuusohjelmaa vetänyt 88-vuotias Reich-Ranicki ei tyydy vain sättimään vaan kieltäytyi myös vastaanottamasta Saksan tv-yhtiöiden hänelle merkittävästä elämäntyöstä myöntämää palkintoa.

- Pidän sitä loukkauksena, hän ilmoitti vuoden parhaiden tv-ohjelmien palkintojenjakotilaisuudessa.

Reich-Ranicki ei halua tulla rinnastetuksi Suomessa Idolsina tunnetun Saksa etsii supertähteä -ohjelman ja muiden palkittujen formaattituotantojen tekijöihin.

Kokkeja ja maajusseja

Saksalaisten tv-kanavien lippulaivoja ovat tähtien ja mallien valintaprosessit sekä vauhdilla lisääntyvät ruokashow't, joissa yhtä soppaa tärvelee studioyleisön edessä pahimmillaan kuusikin kokkia.

Ohjelmatarjontaa täydennetään sosiaalipornolla, jossa etsivät jahtaavat avustuksien väärinkäytöstä epäiltyjä köyhiä ja työttömiä.

Päivittäin vaihdetaan myös vaimoja, koteja ja kotimaata, etsitään maajussille morsianta sekä tongitaan suurennuslasin avulla ruumiinavauspöydällä lojuvia rikoksen uhreja.

"Älyttömien" ohjelmien joukkoon monet saksalaiset listaavat Reich-Ranickin tapaan myös iltapäivän oikeussalishowt, joissa raiskaukset ja vähäpukeiset todistajat vetävät katsojia ja mainoseuroja tehokkaammin kuin autovarkaudet ja muut vähemmän näyttävät rikokset.

Grassille kelpaa

Tv-yhtiöt eivät ole vastanneet kritiikkiin. Oireena ärtymisestä pidetään kuitenkin sitä, että Reich-Ranickia julkisesti tukenut kirjallisuusohjelmien vetäjä Elke Heidenreich heitettiin ulos Saksan kakkostelevisiosta ZDF:stä.

Yhtiön johdolle oli ilmeisesti liikaa, että myös Heidenreich ilmoitti häpeävänsä saksalaisen tv-ohjelmiston kulttuuriköyhyyttä ja pinnallisuutta.

Lähes ainoana nykyisenlaisen tv-tarjonnan puolustajana esiintyy Nobel-kirjailija Günter Grass. Hän hämmästelee, miksi julkisuus käsittelee suunsa avannutta Reich-Ranickia kuin "raakaa kananmunaa"

- Mies syyttää toisia siitä, mikä koskee myös häntä itseään, laukoo usein itsekin kriitikon hampaisiin joutunut Grass.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat