Mainos

Huonot kelit uhkaavat puunkorjuuta

Tuotannonrajoitukset uhkaavat metsäteollisuutta. Huonot puunkorjuukelit Suomessa ja Venäjällä voivat tuoda jo tammikuun lopulla sopeutustoimia joillekin sellutehtaille.

Puun korjuu ja kuljetukset ovat tänä talvena vaatineet metsäfirmoissa poikkeusjärjestelyjä. Metsätiet eivät kestä puun kuljettamista ja tuonti Venäjältä vähenee samasta syystä.

Jos kelit eivät pian pakastu, ongelmia on tulossa sellutehtaille jo tämän kuun lopussa.

- Toki tämä koskettaa puuhuoltoa laajemminkin, mutta meillä erityisesti ensimmäisinä kriittiseen tarkasteluun tulee kuitupuuhuollon vaikeutumisen takia eräät sellutehtaat, viestintäjohtaja Lauri Peltola metsäliitosta kertoo.

Osa sahoista on jo joustanut pitämällä lomia etukäteen. UPM:n tehtailla puupula näkyy vanerituotannossa.

- Olemme pystyneet puuta toimittamaan sellu- ja paperitehtaille sekä sahoille ihan normaalitavalla, mutta koivuvaneritehtaiden osalta ollut seisokkeja joulun pyhien yhteydessä ja siihen varaudutaan myös tammikuussa, metsäpäällikkö Sixten Sunabacka UPM:ltä kertoo.

Metsäteollisuus kaipaisi nyt kiperästi parin vuorokauden rapsakkaa pakkasta. Mutta ainakaan kymmeneen päivään näkyvissä ei ole isoa muutosta säärintamaan.

Teollisuudessa kyse ei ole pelkästään lähiviikkojen ongelmasta. Jotta koneet pyörivät täysillä myös myöhemmin keväällä, hupenevat puuvarastot pitää saada täytettyä. Iso osa metsäkohteista voidaan hakata vain jäätyneen maan aikana.

- Ongelma on tietysti se, että jossain vaiheessa keväällä perinteisesti tulee kelirikko, ja jos näitä talvileimikoita ei päästä työstämään ennen kelirikkoa, niin keväällä ollaan jälleen uudemman kerran tässä tilanteessa. Puuhuolto alkaa olla kriittisessä tilassa, Peltola uskoo.

Metsäteollisuuden keliongelma on paljon Suomea laajempi. Tilanne on sama myös Ruotsissa, Baltiassa ja Pohjois-Saksassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.