Mainos

"Huonoja luontaistuotteita pakataan uusiin purkkeihin"

Luontaistuotteiden markkinat ovat asiantuntijan mukaan multimiljoonabisnes. Dosentti Kirsi Pietiläinen kertoo, että luontaistuotemarkkinoilla erilaisia aineita puristetaan erilaisiksi kapseleiksi ja pakataan erinäköisiin purkkeihin ja paketteihin.

- Ja kun yksi valmiste osoittautuu huonoksi, niin se pakataan erilaiseen purkkiin ja kylkeen kirjoitetaan vähän erilaisia väitteitä, Husin lihavuustutkimusyksikön dosentti Pietiläinen sanoo.

Hänen mukaansa kukaan ei tunnu ottavan vastuuta esimerkiksi laihdutuspillereiden vaikutuksesta.

- Tuntuu, että ihmisellä itsellään olisi suurempi vastuu kuin laihdutuspillereiden valmistajalla. Mielestäni markkinoijalla pitäisi olla vastuu samalla tavalla kuin oikeidenkin lääkkeiden valmistajalla on tarkka seula ja seuranta.

Laihdutusvalmisteiden koostumusta ei tunneta

Iltalehden tietojen mukaan nuori nainen on joutunut sairaalahoitoon käytettyään painonhallinnan tueksi markkinoitua Chili Burn -tuotetta. Perusterve nainen käytti valmistetta ohjeen mukaisesti, mutta hänen ihonsa alkoi muuttua keltaiseksi. Hän hakeutui lääkäriin, jossa hänen maksa-arvojensa huomattiin olevan koholla.

- Tämä on onneksi yksittäistapaus, eikä epidemia. Luontaistuotteita käytetään todella paljon, joten siihen nähden tapauksia on vähän. Maksakirurgit löytävät kuitenkin aina välillä näitä, ja kyllä tästä ilmiöstä ollaan huolissaan, Pietiläinen kertoo.

Hän kertoo miettineensä paljon Chili Burnin koostumusta, koska sen mekanismia ei tunneta. Dosentti ei kuitenkaan ole löytänyt valmisteesta mitään yksittäistä ainesosaa, joka olisi kovin haitallinen maksalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.