Mainos

Huono taloustilanne syö kesätyöpaikkoja

Kesätöitä on ollut tarjolla aiempaa niukemmin. Tähän on syynä tiukentunut taloustilanne.

Yritykset harkitsevat aiempaa tarkemmin kesätyöntekijöiden tarpeensa ja heitä haetaan myös myöhemmin kuin ennen. Takavuosina kesätyöntekijöitä haettiin näkyvästi helmi-maaliskuussa. Nyt kesätyöpaikkoja on tippunut hakuun vielä ihan kesän kynnyksellä. Asiantuntijoiden mukaan tähän on syynä vallitseva taloustilanne, jossa ei näy liiemmin valoa. Myös markkinoiden hankala ennustettavuus jarruttaa kesävakanssien täyttämistä.

Nyt palkataan väki aiempaa lyhyemmällä varoajalla, toteaa myös palkansaajakeskusjärjestö SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa.

– Kyllä tuntuma on se, että nyt kausityöläisen palkkaaminen jätetään myöhemmäksi. Ja esimerkiksi kunnat palkkaavat kausityöläisiä aiempaa vähemmän. Vaikka kunnissa on yritetty satsata nuorten työllistymiseen, niin heidän on ollut todella vaikeata löytää töitä. Tämä ei tietysti koske pelkästään kuntia, kyllä tiukkaa on ollut kautta linjan, toteaa Elomaa.

Vaikka kesäkausi on jo menossa, rohkaistaan SAK:ssa kuitenkin etsimään ahkerasti töitä.

- Yrittänyttä ei laiteta. Työpaikkoja jatkuvasti auki, joten niitä kannattaa hakea. Avoin mieli ja turha nirsoilu pois, niin mahdollisuudet työn löytymiseen paranevat, patistaa Elomaa.

Lomautetut tasoittavat kesäsesonkia

Työ- ja elinkeinoministeriössä vahvistetaan SAK:n näkemykset; tiukka talous ja hämärät näkymät ohjaavat myös kesätyöntekijöiden palkkaamista.

– Yrityksissä jaetaan nyt lomia useammille kuukausille. Perinteisesti meillä on puhuttu kesä-elokuusta lomakuukausina. Nyt kesälomat on levitetty touko-syyskuulle. Sovittelemalla lomia useammalle kuukaudelle pärjätään vähemmillä tuuraajilla. Näin kesätyöläisten tarve vähenee, toteaa Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Ahti Avikainen.

Esimerkiksi teollisuudessa lomatuuraajiksi saatetaan ottaa lomautettuja työntekijöitä.

– Kesälomasesonkia voidaan esimerkiksi teollisuudessa tasoittaa myös kutsumalla lomautettujen töihin. Näin töissä ollut väki voidaan laittaa lomalle ja lomautettu väki taas saadaan vastaavasti töihin. Lopputulos on se, että kesätyöntekijöitä ei tarvita lainkaan, toteaa Avikainen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.