Mainos

Huono taloustilanne näkyy jo asuntovelallisten maksukyvyssä

6:37

Joka puolelta puskevat ilmoitukset uusista yt-neuvotteluista, työntekijöiden lomautukset ja yritysten muut vaikeudet alkavat jo heijastua asuntovelallisten lainanhoitomahdollisuuksiin.

– Kun yt:t osuvat kohdalle eli ihminen joutuu lomautetuksi tai menettää työpaikkansa, niin kyllä se heijastuu lainanhoitoon, sanoo varatoimitusjohtaja Elli Reunanen Hypoteekkiyhdistyksestä.

Joka kolmannella suomalaistaloudella on asuntolainaa. Hypoteekkiyhdistyksen mukaan lyhennysvapaa-pyyntöjä asuntolainoille tulee kasvavissa määrin.

– Lyhennysvapaa-pyyntöjä tulee enemmän kuin aikaisemmin. Vielä ei ole mitään radikaalia muutosta, mutta lainanmaksuun joudutaan tekemään yhä enemmän uudelleenjärjestelyjä, sanoo Reunanen.

Helsingin OP:n ja Nordean mukaan asuntovelallisten maksukyky on vielä ihan hyvä, mutta pitkällä tähtäimellä irtisanomisaallon seuraukset voimistuvat.

– Jos historiaa katsoo, niin voi mennä vuosi tai vähän ylikin, kun perheen puskurit on käytetty ja rahaongelmat alkavat todella näkyä lainanhoidossa, sanoo pankinjohtaja Risto Pehkonen Helsingin OP:sta.

– Jos tänä vuonna käydään asuntovelallisen työpaikassa yt-neuvotteluja, niin ensi vuonna asiakkaalla voi olla tiukkaa, lisää aluejohtaja Jorma Pirinen Nordeasta.

Pankit saattavat tarjota joustoa jo lainanotto-vaiheessa

Tiukka taloustilanne vaikuttaa myös pankkien asuntolainakauppaan. Kilpailu asiakkaista on kovaa, mutta pankeista ja Hypoteekkiyhdistyksestä kiistetään, että kilpailutilanne löysentäisi jälleen lainan antamisen ehtoja.

– Kyllä pankit ovat nykyään tarkempia niistä lainanantamisen ehdoista, Reunanen painottaa.

Nordeasta kerrotaan, että poikkeustapauksissa lainan alkuun voi saada helpotusta.

– Usein asiakkaat haluavat lainan alkuun vähän joustoa ja monet ottavat esimerkiksi ensimmäisen vuoden lyhennysvapaata, kertoo Pirinen Nordealta.

Paras lääke pahan päivän varalle olisin säästöt, mutta harvemmalla on sukanvarressa kahisevaa useammaksi kuukaudeksi, vuodesta puhumattakaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.