Mainos

Huono ilmanlaatu kiusaa eri puolilla Suomea

Tänä aamuna ilmanlaatu oli huono tai erittäin huono Espoon Leppävaarassa, Helsingin Malmilla, Valkeakoskella, Lahdessa, Imatralla ja Kotkassa. Tällä viikolla huono ilmanlaatu on kiusannut asukkaita lähes kaikissa suurissa tai keskisuurissa kaupungeissa Kuopiota ja Oulua myöten. Huonoimmillaan ilmanlaatu on aamuisin.

- Syynä tähän ovat hiekoitushiekka ja nastarenkaat. Renkaat ovat talven mittaan jauhaneet pölyä tien pintaan. Kun tuli kaunis, kuiva ja heikkotuulinen sää, se nousee siitä hengitysilmaan, selittää erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.

Kovan yöpakkasen takia tienpinnat ovat pysyneet kuivina. Poikkeuksellista on se, että kuiva pakkasjakso on jatkunut näin pitkään. Yleensä huono ilmanlaatu on kiusannut tähän aikaan vain päivän, pari yhtäjaksoisesti.

Pölykausi jatkuu ainakin kuukauden

Niin kauan kuin yöpakkaset jatkuvat, katuja ei voi puhdistaa pesemällä. Pientä helpotusta on luvassa viikonlopun sateista. Myös ennustettu ilman lämpeneminen helpottaa tilannetta.

- Kun tienpenkkojen lumi sulaa ja valuu teille, se kastelee pintoja ja helpottaa tilannetta ainakin hetkellisesti. Siihen on kuitenkin syytä varautua, että katupölykausi jatkuu vielä ainakin kuukauden, muistuttaa Anttila.

Monissa paikoissa ilman hiukkaspitoisuudet ovat ylittäneet raja-arvot ja herkimmät ihmiset voivat saada oireita.

- Kyllä tämä tuolla hengityselimissä tuntuu. Erityisesti vanhukset, lapset ja hengityselinsairaat voivat saada oireita, varoittaa Anttila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.