Mainos

Huonekalukauppa kasvanut Suomessa eurooppalaiselle tasolle

Suomalaiset ovat lisänneet selvästi huonekalujen ostoa. Viime vuonna huonekaluihin ja sisustukseen käytettiin keskimäärin 224 euroa henkilöä kohden.

Huonekalujen ja sisustustarvikkeiden kulutus on noussut Suomessa jo lähes eurooppalaiselle keskitasolle henkeä kohti laskettuna. Suomen Huonekalukaupan liiton mukaan kasvu jatkuu ripeänä, sillä liitto arvioi alan tämän vuoden myynnin nousevan peräti 4-5 prosenttia.

Suomalaiset ovat lisänneet huonekalujen ja sisustustarvikkeiden ostonsa yli puolitoistakertaiseksi kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna suomalaiset käyttivät huonekaluihin ja sisustukseen keskimäärin 224 euroa henkeä kohti, kun Euroopan keskitaso on 247 euroa.

Huonekalujen ja sisustustarvikkeiden menekkiä kasvattaa tänä vuonna liiton arvion mukaan kotitalouksien ostovoiman kasvu, jota vauhdittavat veronalennukset ja inflaation vaimeneminen. Uusien asuntojen rakentaminen on myös vilkastunut tuntuvasti. Tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu peräti 6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Erikoiskaupat vetävät

Huonekalujen, sisustustarvikkeiden ja taloustavaroiden myynti oli viime vuonna 1,225 miljardia euroa verollisin kuluttajahinnoin laskettuna. Alan myynti on keskittymässä erikoistuneisiin huonekalukauppoihin, jotka ovat lisänneet sisustustavaroiden osuutta valikoimissaan.

Huonekalukauppojen myynti kasvoi viime vuonna 3,6 prosenttia 768 miljoonaan euroon, ja joulumyynnissä kasvu kiihtyi 6 prosenttiin.

Huonekalukaupan liiton tiedotteen mukaan muotituotteita ovat mm. divaanit ja muotosohvat. Skandinaavinen moderni tyyli, vaaleus ja luonnolliset puunsävyt purevat suomalaisiin. Eurooppalaisena suuntauksena on tammen lisääntyvä käyttö. Nahkassa esimerkiksi sonnien upeat niskajuonteet ovat alkaneet kiehtoa.

Askot ja Sotkat kärkipaikalla

Asko- ja Sotka -ketjuja ylläpitävä Indoor Group oli viime vuonna markkinajohtaja 21,9 prosentin osuudella. Seuraavina olivat Isku, Stemma, Maskuryhmä, Ikea ja Vepsäläinen. Rajuinta kasvu oli Ikealla, vaikka viime vuonna avatun Vantaan jättimyymälän luvut vaikuttivat vain osan vuotta.

Huonekalujen tuonti lisääntyi viime vuonna 2 prosenttia mutta jäi edelleen eurooppalaisen keskitason alle 29 prosentin osuudella myynnistä. Ruotsi säilyi suurimpana tuontimaana, mutta eniten osuuttaan nostivat Kiina, Puola ja Viro.

Vienti sen sijaan kasvoi vain prosentin Ruotsin pitäessä edelleen kärkipaikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.