Huoneistokeskukselle varoitus vakavista rikkomuksista

Lääninhallitus on antanut Huoneistokeskukselle varoituksen vakavista lainrikkomuksista.

Huoneistokeskus on saanut Etelä-Suomen lääninhallitukselta varoituksen vakavista lainrikkomuksista. Lääninhallitus tarkasti keväällä Huoneistokeskuksen pääkaupunkiseudulla tekemät kiinteistökaupat yli viiden vuoden ajalta. Lääninhallituksen mukaan Huoneistokeskus on lainvastaisesti perinyt myyjältä välityspalkkion silloinkin, kun ostajana on ollut Huoneistokeskuksen palveluksessa oleva henkilö.

Välityslain mukaan ns. omaan lukuun tehdyistä kaupoista ei saa periä palkkiota. Yksi tällainen ostaja on Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Varheenmaa. Hänen mukaansa heillä on lääninhallituksen kanssa eri näkemys lain tulkinnasta.

-Huoneistokeskus on ottanut kannan, ettei lain pykälä koske heitä, vaan ainoastaan pieniä välittäjiä, ylitarkastaja Jouko Rikkilä Etelä-Suomen lääninhallituksesta sanoo.

Varheenmaan mukaan Huoneistokeskus odottaa nyt saavansa lääninhallituksen päätöksen ja katsoo sen jälkeen, miten aikoo asiassa edetä.

-Harkitsemme valituspäätöstä, hän sanoo.

Lääninhallituksen varoitus tarkoittaa sitä, että lääninhallitus moittii virheestä ja kehottaa toimimaan oikein. Lääninhallituksen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Varheenmaa korostaa, että kauppahinnoissa ei ole ollut mitään epäselvyyttä .

Useita kauppoja vuosittain

Lääninhallituksen keväisessä rutiinitarkastuksessa löytyi kolme kauppaa, jossa kaupan toisena osapuolena oli Huoneistokeskuksen palveluksessa oleva henkilö.

Varheenmaan mukaan tällaisia kauppoja heillä tehdään kymmeniä vuodessa, onhan yhtiön palveluksessa yli 500 työntekijää. Se, että viranomaiset havaitsivat vain kolme tapausta, johtuu osittain siitä, että tarkastus koski vain pääkaupunkiseudulla tehtyjä kauppoja. Lisäksi lääninhallitus jätti tarkastamatta sellaiset kaupat, joissa Huoneistokeskuksen välittäjä ei enää ollut yhtiön palveluksessa.

Huoneistokeskuksen nettisivun mukaan välityspalkkio huoneistoista on neljä prosenttia ja kiinteistöistä 4-5 prosenttia.

Epäselvyyksiä välityslain toteutumisessa

Lisäksi lääninhallitus havaitsi kuusi kauppaa, joissa Huoneistokeskus oli hyvän välitystavan vastaisesti pyrkinyt kiertämään omaan lukuun tehtyjä kauppoja koskevaa säännöstöä. Näissä kaupoissa oli toimittu siten, että välityspalkkio perittiin Huoneistokeskuksen palveluksessa olevalta ostajalta, joka ei ollut toimeksiantaja.

-Asiakirjoista kävi ilmi, että myyjän saama hinta oli täsmälleen välityspalkkion verran pienempi kuin sovittu kauppahinta. Kaupat olivat omaan lukuun päätettyjä, joissa välityspalkkiota ei olisi saanut periä kummaltakaan kaupan osapuolelta.

-Myyjä kärsi siten välityspalkkion suuruisen vahingon, kun ostaja maksoi palkkion, Rikkilä sanoo.

Välityslain mukaan toimeksiantajalle on kerrottava, jos kauppa aiotaan tehdä välitysliikkeen tai sen palveluksessa olevan omaan lukuun tai jos välitysliikkeellä on erityinen oma etu valvottavanaan.

Erityisestä edusta on kyse esimerkiksi silloin, kun välittäjän puoliso tai lapsi ostaa välitettävän kohteen. Lääninhallitus vaatii, että välitysliike pystyy osoittamaan, että myyjälle on kerrottu kyseisestä suhteesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat