Huoneilman korkea radonpitoisuus: Ei kromosomivaurioita

Huoneilman korkeakaan radonpitoisuus ei aiheuta Säteilyturvakeskuksen mukaan kromosomivaurioita. Aiemmat tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia radonaltistuksen ja kromosomivaurioiden välisestä yhteydestä.

Tämä tutkimus vahvisti kuitenkin käsitystä, että ilman radonin haittavaikutukset rajoittuvat keuhkoihin.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa oli mukana iso ryhmä korkealle radonpitoisuudelle altistuneita, mutta muissa suhteissa vertailukelpoisia ihmisiä, toteaa lääket. lis. Wendla Paile.

Tutkimuksessa oli mukana 84 vapaaehtoista tupakoimatonta ja vähintään kymmenen vuoden ajan radonille asunnossaan altistunutta aikuista. Kolmasosa tutkituista oli asunut asunnossa, joissa radonpitoisuus on korkea eli yli 800 becquerelia kuutiossa, kolmasosa asunnossa, jossa radonpitoisuus oli kohtainen eli 200-400 Bq kuutiossa ja kolmasosa asunnossa, jossa radonpitoisuus oli vähäinen eli alle 100 Bq kuutiossa.

Ryhmien välillä ei havaittu eroa minkään kromosomivauriotyypin suhteen. Sen sijaan ikä vaikutti kromosomimuutosten määrään. Iäkkäillä muutoksia on enemmän kuin nuorilla. Tutkimuksessa käytettiin nykyaikaista kromosomien maalausmenetelmää, jonka avulla voidaan tutkia sekä epävakaita että pysyviä kromosomivaurioita.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat