Mainos

Huoltojoukot iskujen kohteena?

Liittouman joukkojen huoltoyhteydet ovat venyneet jo lähes neljänsadan kilometrin mittaisiksi. Sotilasasiantuntijat uskovat, että Irakin armeija odottaa nyt tilaisuutta iskeä näitä huoltokolonnia vastaan. Jo nyt etulinjassa olevat liittouman joukot ovat kärsineet sekä polttoaineen että veden puutteesta.

Esimerkiksi yksi panssaridivisioona tarvitsee joka vuorokausi yli 1,5 miljoonaa litraa polttoainetta. Se on toimitettava Kuwaitista. Samoin vesi toimitetaan Kuwaitista taistelukentälle. Divisioona kuluttaa päivässä miljoona litraa vettä.

Yhdelle ainoalle sotilaalle joudutaan toimittamaan erilaisia tarvikkeita sata kiloa vuorokaudessa.

- On mahdollista, että Irak voi virittää ansan huoltojoukoille, koska huoltoyhteydet ovat edenneet satojen kilometrien mittaisiksi. Väijytys ei ole mahdollista aukea-alueella, mutta asutuskeskusalueella, jossa liittouman joukot ovat yhden tien varressa, on helppokin iskeä näihin huoltoyhteyksiin ja huoltokolonniin, kertoo eversti Pertti Salminen, strategian laitoksen johtaja.

- Käytännössä se merkitsee taistelujen hidastumista.Nythän on jo viime yön jälkeen puhuttu, että ensimmäiseltä merijalkaväkidivisioonalta Nasarijan suunnassa olisi loppunut polttoaine. Ja tällaisia vaikeuksia tulee jatkossakin ehkä enenevässä määrin.

Irakin armeija odottaa nyt omaa tilaisuuttaan.

- Vastaoperaatio tulee varmasti olemaan se, että hyökkääjä houkutellaan maastoihin, missä Irakin taistelu on mahdollista. Siellä pyritään aiheuttamaan mahdollisimman suuret tappiot käyttäen miinoja ja tykistöäkin enemmän kuin tähän asti, sanoo Salminen.

- Omaa maastoa pyritään käyttämään mahdollisimman hyvin hyödyksi , olosuhteita hyödyksi ja maastolla tasapainoitetaan sitten asejärjestelmien epätasapainoa, kertoo Pertti Salminen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.03.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.