Mainos

Huoltajuusriidoista miljoonien eurojen lasku

Lastensuojelun keskusliiton selvityksen mukaan yhden pitkittyneen huoltoriidan kustannukset ovat pienimmilläänkin kymmeniätuhansia euroja. Joskus kokonaiskulut voivat selvityksen mukaan nousta jopa satoihintuhansiin euroihin.

Liiton mukaan vanhemmat voivat panna huoltajuusriidan vireille aika kevyin ja jopa epäilyttävin perustein.

Lapsiperheen eroista viisi prosenttia johtaa huoltajuusriitoihin. Käräjäoikeuksissa käsitellään Suomessa vuosittain yli 2 000 lapsen huolto- ja tapaamisasiaa.

Kustannusselvitykset Lastensuojelun keskusliitolle on tehnyt Itä-Suomen yliopiston professori Juha Hämäläinen.

- Kustannuksia kertyy esimerkiksi oikeudenkäynneistä, sosiaalitoimen olosuhdeselvityksistä, oikeudenpäätöksen täytäntöönpanosovittelusta, erilaisista psyykkisen tilan arvioinneista, mahdollisista lastensuojelu-, poliisi- ja muista viranomaiskuluista, oikeuspsykiatrisista tutkimuksista ja asianajokuluista, kertoo Hämäläinen.

Pelkästään huoltoriitojen asiamieskulut ovat vuodessa useita miljoonia euroja. Huomattava osa näistä kuluista maksetaan julkisista varoista.

Kevyetkin perusteet riittävät huoltajuusriitaan

Suomen oikeusjärjestelmä mahdollistaa sen, että henkilö voi panna huoltajuusriidan vireille myös kevyin ja epäilyttävin perustein. Maksajaksi joutuu yhteiskunta.

- Pitkittyneissä riidoissa vanhemmat saattavat käyttää keksittyjä rikosasioita toisiaan kohtaan. Rikosilmoitukset käynnistävät kuitenkin poliisissa normaalit tutkintatoimenpiteet, kertoo Hämäläinen.

- Lapsen näkökulmasta huoltoriidat ovat aina ei-toivottavia ja pitkään jatkuttuaan tuhoisia lapsen kannalta, kommentoi Lastensuojelun Keskusliiton Neuvokeskuksen johtaja Heikki Koiso-Kanttila.

Eropalvelujen kehittämisohjelman laatijat ehdottavat pohdittavaksi, voitaisiinko sovitteluun tai esimerkiksi ammatillisesti ohjattuun tukiryhmään osallistuminen asettaa ehdoksi sille, että lapsen huoltajuus- ja tapaamisasia voidaan viedä oikeuden ratkaistavaksi.

Mitä sovinnollisempi ero, sitä vähemmän haittaa lapselle

Lapsiasianvaltuutettu Maria Kaisa Aula haluaisi kaikkien eroprosessiin osallistuvien välittävän sovinnollisuutta.

- Kaikkien osallistujien, jotka ovat mukana näissä prosesseissa viranomaisina, asianajajina, sosiaalityöntekijöinä pitäisi ottaa sovitteleva ja yhteistyövanhemmuuteen tähtäävä työte.

Aulan mukaan tärkeää olisi viestittää, että mitä sovinnollisempi ero, sitä vähemmän siitä on haittaa lapselle.

Lastensuojelujärjestöjen ja lapsiasianvaltuutetun laatimassa ohjelmassa esitetään, että eri puolilla Suomessa eroperheiden lapsille olisi tarjolla hyvinvointia tukevia palveluja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.