Mainos

Huoli ihmisoikeuksista varjostaa kuningaslajin EM-kisoja - Arhinmäki jättää loppuottelun väliin

Tänään alkavat jalkapallon EM-kisat ovat nostaneet otsikoihin muutakin kuin pelkkiä veikkauksia voittajasta. Erityisesti toinen isäntämaa Ukraina on kirvoittanut kritiikkiä entisen pääministerinsä Julia Timoshenkon kohtelulla. Myös rasismin pelätään varjostavan kisoja.

Kaikki Euroopan unionin komission jäsenet jättävät näillä näkymin menemättä kisoihin vastalauseena Timoshenkon kohtelulle. Myös EU-presidentti Herman von Rompuy on ilmoittanut jättävänsä kisat väliin.

Suomessa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki matkustaa Puolaan seuraamaan kisoja yksityishenkilönä. Ukrainassa pelattavan loppuottelun hänkin aikoo jättää väliin.

- Palloliitto kutsui minut katsomaan EM-loppuottelua. Sehän ei ole samanlainen virkatehtävä kuin osallistuminen Olympialaisiin, jossa on suomalaisia urheilijoita. Päädyin kuitenkin useasta syystä siihen, etten lähde. Yksi on oikeusvaltion tilanne Ukrainassa, mutta myös muun muassa se, että Ukrainan kisojen aikana kustannukset ovat nousseet kohtuuttoman korkeiksi, esimerkiksi, että hotelliyöt maksavat tuhatta euroa, Arhinmäki perustelee.

Mitään yhteistä linjaa Ukrainan boikotoimisesta EU:lla ei ole, vaikka EU:n ulkoministerit ovatkin keskustelleet asiasta keskenään.

- Monissa maissa keskeiset poliitikot jättävät menemättä nimenomaan Ukrainaan, mutta sitten taas vastaavasti joistakin maista mennään. Jokainen maa ja jokainen poliitikko harkitsee itse osallistumisensa, Arhinmäki sanoo.

Tummaihoisille pelaajille rasistisia huutoja

Yleisön rasistista käytöstä Puolassa ja Ukranaissa oli pelätty jo etukäteen, ja eilen Hollannin joukkueen avoimissa harjoituksissa katsomosta kuultiin rasistisia huutoja. Hollannin joukkueessa pelaa muutama tummaihoinen pelaaja.

Hollannin kapteeni Mark van Bommel totesi joukkueensa lähtevän kotiin, jos huutelu jatkuu.

MTV3:n toimittaja, jalkapallosta kirjankin kirjoittanut Janne Hopsu pitää rasismia kisoissa erittäin epämiellyttävänä ilmiönä.

- Se syntyy näiden tiettyjen ihan fanaattisten käyttäjäjoukkojen sisällä. Jalkapallo ei niitä aiheuta, mutta se on väline, jota kautta näiden ihmisten aatemaailma sitten saa julkisen purkautumisväylän.

Toimittaja Risto Pyykkö kertoi tänään Radio Novalle, että monet tummaihoiset Englannin kannattajat ovat jättäneet rasismin pelossa kisamatkan väliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.