Mainos

Huoleton auringonpalvonta lisää ihosyöpiä

Ihosyöpien määrä on kasvanut Suomessa rajusti. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) mukaan syynä on aiempien vuosien huoleton auringonotto.

Ihosyövistä vaarallisin on melanooma. Syöpärekisterin tilastojen perusteella tapausten ennustetaan lisääntyvän huomattavasti. Melanooma on tärkeä havaita varhain, sillä se kasvaa nopeasti ja lähettää herkästi etäispesäkkeitä.

Yleensä ihosyövät kehittyvät iän karttuessa, mutta melanoomaa on myös nuorilla aikuisilla. Syöpäriski kasvaa, jos iho on palanut toistuvasti lapsena ja nuorena.

- Lasten suojaaminen keskipäivän auringolta on ensiarvoisen tärkeää, lääkärit muistuttavat.

Yli 70-vuotiaista miehistä kolmasosalla ja naisista noin viidenneksellä on okasolusyövän varhainen esiaste. Osa niistä muuttuu vähitellen etäispesäkkeitä lähettäviksi okasolusyöviksi. Tämän syövän ennustetaan lisääntyvät 70 prosentilla vuoteen 2015 mennessä. Samaan aikaa yleisin ihosyöpä eli tyvisolusyöpätapaukset kaksinkertaistunevat.

Jos ihosyöpä huomataan nopeasti, se voidaan hoitaa polikliinisesti. Usein kasvaimet ilmestyvät kasvoille. Jos hoito viivästyy, se vaikeutuu huomattavasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.