Mainos

Huolestuneita yhteydenottoja ilokaasun käytöstä - Fimea varoittaa nuorisoa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut viime aikoina huolestuneita yhteydenottoja muun muassa terveydenhuollon ammattilaisilta ilokaasu-nimellä markkinoitavan teknisen kaasun päihdekäytöstä.

Fimea varoittaakin nuorisoa teknisen ilokaasun päihdekäytöstä. Se kehottaa erityisesti alaikäisten lasten ja nuorten vanhempia puuttumaan kaasupatruunoiden mahdolliseen väärinkäyttöön, jotta vaaratilanteilta vältyttäisiin.

Ilokaasun hengittämiseen liittyy tukehtumisvaara. Jo muutaman patruunan peräkkäinen hengittäminen voi aiheuttaa hetkellisen tajuttomuuden. Alkoholin ja ilokaasun yhteiskäyttöön voi liittyä arvaamattomia yhteisvaikutuksia, kuten hengityksen lamaantumista ja nopeaa tajuttomuutta.

Keittiötarvikeliikkeissä ja verkkokaupoissa myynnissä olevaa, muun muassa kerman vaahdotukseen tarkoitettua, sifonipulloissa annosteltavien kaasupatruunoiden kaasu poikkeaa lääkkeellisenä kaasuna myytävästä ilokaasusta. Päihteenä käytetyt kaasupatruunat sisältävät pelkkää ilokaasua, jolloin kaasun hengittämiseen liittyy tukehtumisvaara.

Lääkkeellistä ilokaasua käytetään sairaaloissa ja terveydenhuoltoyksiköissä esimerkiksi kivunlievitykseen, ja kaasun annostelevat potilaille aina terveydenhuollon ammattilaiset. Tällöin kaasun mahdollisen liika-annostelun aiheuttamiin haittoihin on varauduttu ja hoito on saatavilla. Lääketieteellisessä käytössä ilokaasu sekoitetaan happeen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.