Hunajaisia säilykkeitä

Mehiläisten lisäksi moni tuntuu olevan perso hunajalle. Moni on taas kysellyt, kuinka onnistuu hunajalla säilöntä. Suomen ammattimehiläistarhaajat SAMista todetaan, että hunajan voimakas sokeripitoisuus sekä happamuus auttavat säilönnässä estäen tehokkaasti monien mikrobien lisääntymistä.Hunaja on luonnontuote, johon ei ole lisätty tai josta ei ole poistettu mitään. Säilöntäaineeksi hunaja sopii niin marjoille kuin suolakurkuille ja luonnollisesti erilaiseen makeuttamiseen.
Tässä muutama resepti kokeiltavaksi:

Valkosipulikurkut

1 kg avomaankurkkuja
5 valkosipulinkynttä
tilliä

Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 dl kotitaloushunajaa
3 tl suolaa
Viipaloi kurkut ja kuori valkosipulinkynnet. Lado kurkkuviipaleet ja valkosipulinkynnet sekä tilli kerroksittain tölkkiin. Kiehauta liemen aineet ja kaada kuuma liemi kurkkujen päälle. Sulje kansi tiiviisti ja säilytä kylmässä. Herkku on valmista nautittavaksi muutaman päivän kuluttua.

Piccalilli = vihannespikkelsi

1 kg kukkakaalia, kurkkua, sipulia, paprikaa
2 tl suolaa
1 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 dl kotitaloushunajaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
3/4 dl vehnäjauhoja

Jaa kukkakaali pieniksi paloiksi, kuutioi kurkku ja paprika ja hienonna sipuli. Mittaa kattilaan etikka, vesi, hunaja, suola, mustapippuri ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää kasvikset joukkoon. Keitä noin 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot pieneen vesitilkkaan ja lisää suurus kiehuvaan liemeen. Keitä 10 minuuttia. Tölkitä kuumana. Säilytä kylmässä.

Lasimestarin sienet

1 l sekasieniä, esimerkiksi rouskuja
3 porkkanaa
2 punasipulia.

Liemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
1dl kotitaloushunajaa
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
1/2 rkl kokonaisia valkopippureita
1/2 rkl kokonaisia neilikoita

Puhdista sienet ja ryöppää ne. Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja sipulit renkaiksi. Lado sienet, porkkanasuikaleet ja sipulirenkaat tölkkiin kerroksittain. Keitä vettä, hunajaa ja mausteita 5 minuuttia. Lisää etikka. Siivilöi liemi sienien päälle ja sulje tölkki. Säilytä kylmässä.

Melonipikkelsi

1 l hunajamelonikuutioita (= 2 kg:n meloni)tai muuta melonia

Liemi:
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl vettä
1,5 dl kotitaloushunajaa
kanelitanko

Halkaise meloni ja poista siemenet. Kuori ja kuutioi meloni. Lado melonikuutiot tölkkeihin. Keitä lientä 5 minuuttia. Kaada kuuma liemi melonikuutioiden päälle. Sulje tölkit heti. Säilytä kylmässä.

Lue myös:

    Uusimmat