Mainos

Hun Senin puolue Kambodzhan vaalien voittajaksi

Kambodzhan hallitseva kansanpuolue CPP on voittanut maassa heinäkuussa järjestetyt vaalit, kävi ilmi tänään julkistetuista vaalien virallisista tuloksista. Oppositiojohtajat kiistivät kuitenkin heti tulokset ja ilmoittivat estävänsä hallituksen muodostamisen siksi kunnes heidän valituksensa on käsitelty.

Vaaliviranomaisten mukaan toisen pääministerin Hun Senin johtama CPP sai yli kaksi miljoonaa ääntä eli 41,4 prosenttia äänistä. Puolueen pahimman kilpailijan, prinssi Norodom Ranariddhin johtaman Funcinpec -puolueen äänisaalis oli 1,55 miljoonaa eli vajaat 32 prosenttia. Kolmanneksi selviytyi Sam Rainsyn puolue, joka sai 14,3 prosenttia äänistä.

Ranariddh ja Sam Rainsy sanoivat vaalivoiton perustuvan vilppiin ja pelotteluun. Hun Sen on tarjonnut molemmille hallituspaikkaa, mutta he sanoivat kieltäytyvänsä osallistumasta hallitukseen, jollei heidän vaatimuksiinsa suostuta. Molemmat vaativat mm. äänten laskentaa uudelleen joillakin alueilla ja uutta äänestystä alueilla, joilla on vahvoja todisteita vilpistä tai joilla puolueiden äänimäärien välillä on vain vähän eroja. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat kuitenkin riittävän oikeudenmukaisesti.

Parlamentin paikkajako ei ollut vielä tänään selvillä. CPP:n odotetaan saavan hieman yli puolet parlamenttipaikoista, mutta se ei kykene muodostamaan hallitusta yksin.

Hun Sen on sanonut nykyisen hallituksen jatkavan virassaan, jollei hän saa kootuksi uutta hallitusta. Tarkkailijoiden mukaan se ei ole perustuslain mukaan oikein, mutta Kambodzhalla tuskin on muutakaan vaihtoehtoa jos oppositio pitää kiinni kannastaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.