Mainos

"Humala tulee päälle kuin halolla lyöden"

Nuorison huolto- ja avustusoperaatio auttaa jälleen alle 18-vuotiaita päihtyneitä nuoria vuoden vaihtuessa. Kansanjuhlissa päihtyneiden tyttöjen määrä on kasvanut tasaisesti vuosien varrella. Apua tarvitsevia tyttöjä on esimerkiksi Helsingin selviämisasemalla ollut selvästi enemmän kuin poikia.

Nuorison huolto- ja avustustyötä Helsingissä 17 vuotta tehnyt Roger Sundelin kertoo, että selviämisasemalla on tyttöjen prosenttiosuus poikiin verrattuna jo 60-40.
-Ennen vanhaan suhde oli sama, mutta toiseen suuntaan. Joskus 80-luvun alussa tyttöjä oli häviävän pieni määrä.

Miksi tyttöjen määrän nousu on näin suuri, on mysteerio Sundelinille.
-Ehkä alkoholinkäyttö ei kuulunut vielä viisitoista vuotta sitten niin paljon tyttöjen bailaamiseen, hän pohtii.

Humala tulee päälle kuin halolla lyöden

Sundelinin kokemus on opettanut, että tytön on vaikeampaa hallita itse juomista kuin pojan.
-Kun juodaan nopeasti, ei pystytä kontrolloimaan humalatilaa, vaan se tulee päälle kuin löisi halolla päähän.

Selviämisasemalle viedään pääasiassa sellainen nuori, joka ei selviydy yksin tai jolla ei ole niin hyväkuntoista ystävää, joka pystyisi hoitamaan hänet kotiin. Uudelle vuodelle on tyypillistä, että nuoret käyvät ensin kotibileissä nauttimassa juomia, lähtevät ulos palelemaan ja tulevat takaisin lämpimään. Silloin on jouduttu hakemaan pahasti päihtyneitä hoitoon kesken juhlien: lämmön heittely vaikuttaa niin paljon olotilaan.

Terävät juomat olisi Sundelinin mielestä paras jättää kokonaan käyttämättä.
-Jos nyt on pakko jotain juoda, niin joisivat sitten vähän miedompia.

Apua jalan ja autoilla

Helsingin operaation ensiapu- ja johtokeskus toimii Nuorten liikennetoimintakeskuksessa, Paavo Nurmen kuja 1:ssä, jonka puhelin on 402 9539. Keskus on toiminnassa aattoiltana ja yönä klo 17-08. Varsinainen partiointi tapahtuu klo 19-03 niin, että jalkapartiot kiertävät keskustassa. Autopartiot kattavat kierroksillaan koko kaupungin.

Kaikilla operaation työntekijöillä ja autoilla on näkyvässä paikassa perinteinen sininen kukkatunnus. Tempauksen järjestäjinä ovat Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskus, SPR, Aseman lapset, Pelastuspalvelupäivystys, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyö Snellu sekä Vantaankosken ja Mellunkylän seurakunnat ja huumeambulanssi ry.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.