Mainos

Hullun leima pelottaa - mielenterveysongelmista ei puhuta

Mielenterveysongelmia ei uskalleta nostaa esiin työpaikoilla. Etenkin nuorille mielenterveysongelmista puhuminen on vaikeaa, kertoo Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri. Asia paljastuu tänään julkistettavasta mielenterveysbarometrista.

- Alle 25-vuotiaista jopa kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, etteivät missään tapauksessa puhuisi mielenterveysongelmista työpaikallaan. Ihmiset ajattelevat, että sillä on ikäviä seurauksia, jos he puhuvat näistä asioista töissä, Sauri toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Saurin mukaan mielenterveysongelmat pitäisi kuitenkin pystyä nostamaan esiin siinä missä muutkin terveysongelmat.

- Suhtautuminen mielenterveysongelmiin on Suomessa liian mustavalkoista, niiden raja ei mene siinä että niitä joko on tai ei ole, vaan yleensä mielenterveysongelmat ovat paljon asteittaisempia. Meillä kaikilla on joskus vaikeuksia tai vastoinkäymisiä, meillä kaikilla on menetyksiä.

Sauri näkeekin, että mielenterveysongelmia leimaavasta asenteesta tulisi päästä eroon.

- Se, että ihmisellä on ollut mielenterveysongelmia, ei tee hänestä mielenterveysongelmaista loppuiäkseen. Mielenterveysongelmista voidaan palata ja parantua, ja toipua jopa entistä ehommaksi, Sauri muistuttaa.

Saurin mukaan myös työelämään paluuta sairastumisen jälkeen pitäisi helpottaa.

- Nykyisten tutkimusten mukaan jo kolmen kuukauden poissaolo työstä tekee paluun vaikeaksi. Työelämään pitäisi löytyä joustavuutta ja työtehtäviä pitäisi pystyä räätälöimään sen mukaan, että ihmiset voivat niistä selviytyä.

Mielenterveysbarometrissa selvitettiin muun muassa mielenterveyden ja työelämän suhdetta sekä suomalaisten asenteita mielenterveysongelmista kärsiviin ihmisiin. Tutkimuksen mukaan ihmisten asenteet mielenterveysongelmiin ovat kiristyneet tiukkojen taloudellisten aikojen myötä.

Negatiivisimmin mielenterveysongelmiin suhtautuvat erityisesti johtajat, koulutetut ja nuoret.

Katso Pekka Saurin haastattelu: (Huomenta Suomi 11.10.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.