Mainos

Hullun lehmän taudin testit laajenevat EU:ssa

EU:n eläinlääkärikomitea laajentaa huomattavasti suunniteltua ns. hullun lehmän eli BSE-taudin testausta. Komiteassa päädyttiin tulokseen, joka menee paljon pidemmälle kuin mitä maatalousministerit aikaisemmin suosittelivat.

Suomi, Tanska ja Itävalta äänestettiin komitean kokouksessa nurin. Eläinlääkärikomitea päätti, että ensi vuoden heinäkuusta lähtien on testattava kaikki yli 30 kuukautta vanhat nautaeläimet, jotka aiotaan käyttää ihmisravinnoksi.

Jo ensi vuoden alusta on kaikissa EU-maissa testattava riskiryhmään kuuluvat yli 30 kuukauden ikäiset eläimet. Näihin kuuluvat tiloilla tai kuljetuksissa kuolleet, oireilevat ja hätäteurastetut lehmät. Suomessa tämä merkitsee vuodessa alustavien arvioiden mukaan noin 10 000 eläintä.

Terveyskomissaari David Byrne varoitti EU-maita tuudittautumasta uskoon, että ne ovat välttäneet hullun lehmän taudin. Tänään tautia tavattiin ensimmäistä kertaa Espanjassa.

Suomi vastusti näin laajaa testausohjelmaa. Maatalousministeri Kalevi Hemilä piti jo viime viikolla kaikkien eläinten testaamista Suomessa tarpeettomana, koska maassa ei ole kertaakaan tavattu hullun lehmän tautia. Yhden testin arvioidaan maksavan noin 500-600 markkaa. Testi voidaan tehdä juuri teurastetusta eläimestä. Elävistä naudoista ei hullun lehmän tautia voi todeta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.