Mainos

Hullun lehmän taudin testaamisesta sopu

Euroopan unionin maatalousministerit ovat päässeet sopuun yhteisistä toimista hullun lehmän taudin testaamiseksi. Päätöksen mukaan pakollisia testejä ei oteta käyttöön mutta riskialttiit eläimet testataan.

Euroopan komissio oli alunperin ehdottanut, että kaikki yli 30 kuukauden ikäiset naudat testattaisiin ensi heinäkuusta alkaen. Ehdotusta vastustivat Suomi, Ruotsi, Itävalta ja Tanska. Tiukempien testien kannalla olivat mm. EU:n puheenjohtajamaa Ranska sekä Italia, Espanja ja Portugali.

Ministerit väänsivät asiasta kättä liki 17 tuntia ja lopulta päätettiin, ettei kaikkia yli 30 kuukautta vanhoja nautoja tarvitse testata, vaan ensi vuoden alusta alkaen taudin varalta testataan vain riskialttiit eläimet. Riskiryhmä määritellään tarkemmin tänään alkavassa eläinlääketieteellisen komitean kokouksessa. Ministerit eivät myöskään aio kieltää liha-luujauhojen käyttöä sikojen ja kanojen rehuna.

Kalevi Hemilä

Maatalousministeri Kalevi Hemilä on tuloksiin tyytyväinen. Suomi vastusti pakollisia testejä kaikille naudoille eikä myöskään halunnut kieltää liha-luujauhojen käyttöä muiden kuin märehtijöiden rehussa. Hemilän mukaan kaikkien ennen vuotta 1998 syntyneiden nautojen testaaminen ei ole Hemilän mukaan tarpeellista Suomessa. Kaikkien tämänikäisten suomalaisnautojen testaaminen olisi maksanut jopa 180 miljoonaa markkaa ja se olisi vaatinut mittavia lisäinvestointeja myös suomalaisilta teurastamoilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.