Mainos

"Hulluja lehmiä" tuskin Suomessa

Kansanterveyslaitos rauhoittelee tuoreinta hullun lehmän taudista noussutta kohua. Se huomauttaa, että Suomi on taudin suhteen jo melko turvallisilla vesillä.

Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Pauli Leinikin mukaan hullun lehmän taudin ihmisessä esiintyvää muotoa eli Creutzfeldt-Jakobin tautia ei ole Suomessa ilmennyt, vaikka brittilihalle tai ulkomaiselle eläinproteiinille on vuosien mittaan altistunut jopa satoja tuhansia suomalaisia.

EU:n tieteellisen komitean mukaan Suomessa voi olla hullun lehmän tautia (BSE). Hullun lehmän tauti saattaa raportin mukaan esiintyä Suomessa piilevänä. EU-komitean mukaan tauti on voinut levitä brittiläisen liha-luujauhon mukana Suomeen vuosina 1988-89, jolloin valvonta ei ollut riittävän tiukkaa.

-Kukaan ei toistaiseksi ole näyttänyt sairastuneen ja se onkin mielenkiintoinen juttu. Edes suomalaisturisteissa tautia ei ole esiintynyt, professori ihmettelee. Creutzfeldt-Jakobin taudin oireet ovat sen verran dramaattiset, että sairastunut hakeutuisi nopeasti sairaalahoitoon. Ongelma taudin diagnosoinnissa on kuitenkin se, että varmuus Creutzfeldt-Jakobin taudista saataisiin vasta ruumiinavauksessa.

-On siis erittäin epätodennäköistä, että tällainen tautitapaus Suomessa jäisi pimentoon, Leinikki vakuuttaa. Tutkijana Leinikki ei kuitenkaan sulje täysin pois sitä vaihtoehtoa, etteikö hullun lehmän taudin ihmismuotoa muhisi vielä oireettomana jossain päin Suomea. Kun taudin itämisaika on jopa parikymmentä vuotta ja ulkomaisen liha-luujauhon tuonti katkesi vasta vuonna 1990, tautiriski on olemassa - joskin hyvin pienenä.

-Nyt on muistettava, että suomalaislehmät eivät ole oirehtineet. Jos hullun lehmän tauti olisi kantautunut Suomeen saakka, myös karjaa olisi sairastunut, Leinikki mainitsee. Suomessa kyseistä Creutzfeldt-Jakobin tautivarianttia sekä tautiryhmän muita tauteja on Leinikin mukaan tutkittu jo pitkään. Creutzfeldt-Jakobin taudin sukulaistauteihin sairastuu vuosittain maassamme noin viisi ihmistä. Taudit ovat Leinikin mukaan vanhoja ihmisessä esiintyviä sairauksia, joista osa kulkee suvuissa ja on puhtaasti periytyviä. Britanniassa on tähän mennessä löydetty 85 eläinperäiseen Creutzfeldt-Jakobin tautiin sairastunutta ihmistä. Heistä 80 on kuollut.

EU:ssa pohditaan laajoja testejä

EU:n maatalousministerit väittelevät parhaillaan Brysselissä unionin laajuisista hullun lehmän taudin tutkimuksista. Ehdotettujen testien toteuttaminen maksaisi pelkästään Suomessa jopa 180 miljoonaa markkaa. Suomi vastustaa testejä, koska täällä tautia ei ole havaittu. EU:n tieteellisen komitean mukaan on kuitenkin mahdollista, että hullun lehmän tautia on meilläkin piilevänä.

Ihmisissä esiintyvä tautiversio on muunnos ennestään jo hyvin tunnetusta Creutzfeldt-Jakobin taudista.
Suomessa tähän sairastuneita ei tiettävästi ole. Maailmalla riski kuitenkin kasvaa, sillä tuoreimpien arvioiden mukaan altistuneita on miljoonia.
(MTV3-STT)
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan BSE-riskit ovat hyvin pienet

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.