Mainos

Hukkuva ei kykene avunpyyntöihin

Hukkuva ihminen harvoin reagoi elokuvista tutulla tavalla, huutaen ja vettä polkien. Vedessä hätään joutunut käyttäytyy usein päinvastoin, niin sanotun hukkuvan vaiston (”Instinctive Drowning Response") mukaisesti.

Rannalla oleva ihminen voi epäröidä hetken, jos hukkuva ei näytä tyypilliseltä hukkuvalta, eli hän ei huuda apua tai liikehdi paniikissa. Joskus pelastamisen myöhästyminen muutamallakin minuutilla voi olla kohtalokasta.

Tukehtuminen muuttaa autonomisen hermoston tilaan, jossa ihminen toimii vaistonvaraisesti, kirjoittaa Poliklinikka.fi-sivuston terveysuutiset. Monessa tapauksessa hukkuva ihminen ei ole fysiologisesti kykenevä huutamaan apua. Hukkuvan suu on vuoroin pinnalla, vuoroin pinnan alla, joten vain harvoin hän ehtii ensin hengittämään ulos, sitten sisään ja vielä lopuksi huutamaan apua.

Usein hukkuva saattaa hyperventiloida tai yskiä.

Hukkumaisillaan oleva ihminen on usein varsin eleetön. Hänen päänsä on kallistunut taakse, suu on auki ja pää on veden tasolla. Hänen silmänsä voivat olla lasittuneet tai kiinni. Hukkuvalla voi olla hiukset silmillään, mikä usein erottaa hänet uimarista tai kellujasta.

Hukkuva ei usein pysty huitomaan apua. Ihminen levittää vaistonvaraisesti kätensä hukkumisvaarassa ollessaan vaakatasoon. Samalla hän yrittää painaa vettä alaspäin. Ihminen siis priorisoi alitajuntaisesti pään pysymisen pinnalla, ei avunpyynnöt. Hukkuva yrittää usein myös kääntyä selälleen.

Poliklinikka.fi-sivuston mukaan oikeasti hukkumispisteessä oleva ihminen ei pysty potkimaan, vaikka hän olisikin koko ajan pystysuorassa asennossa. On arvioitu, että todellisessa vaarassa oleva ihminen pysyttelee veden pinnalla korkeintaan minuutin.

Toki myös huutava ja vettä polkeva ihminen on hengenvaarassa, mutta he eivät ole vielä hukkumaisillaan.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ylläpitämistä hukkumistilastoista selviää, että tämän vuoden touko-kesäkuussa Suomessa hukkui yli 30 ihmistä. Juhannus oli synkempi kuin kymmeneen vuoteen; silloin henkensä menetti yhdeksän ihmistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.