Mainos

Hukkuneita ennätysvähän - nuoret tottuneet pelastusliiveihin

Hukkuneiden määrä on tänä vuonna ennätyksellinen pieni. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilastojen mukaan elokuun loppuun mennessä oli hukkunut 81 ihmistä. Tämä on pienin luku kolmetoista vuotta sitten käynnistetyn tilastoinnin aikana.

Kyseessä on toinen peräkkäinen vuosi, jolloin kesän päättyessä hukkuneiden määrä on alle sata. Viime kesänä vastaava luku oli 98.

Paria edeltäjäänsä viileämpi kesä näyttää vähentäneen hukkumisia. Kaksi vuotta sitten pelkästään kesän helteiden aikana aikana hukkui yli sata ihmistä.

Toiminnanjohtaja Pärla Salomaa uskoo, että selittävänä tekijänä on myös pelastusliivien käytön yleistyminen nuorten keskuudessa.

–Tilastot eivät kerro, kuinka moni selviytyy vedestä pelastusliivien avulla. Käsityksemme on se, että moni nuori on pienestä pitäen oppinut käyttämään pelastusliivejä, ja se alkaa näkyä myös näissä tilastoissa.

Salomaa kehottaa uimakauttaan jatkavia ja vesillä liikkuvia ottamaan huomioon sen, että vedet kylmenevät nyt nopeasti. Hän neuvoo myös ilmoittamaan vesillä liikkumisesta lähipiirille, jotta veden varaan joutunutta osataan kaivata. Salomaa pitää tärkeänä, että ihmiset parantaisivat ensiapu- ja elvytystaitojaan.

–Hätään joutuneen ihmisen havainnut saattaa olla ainoa henkilö kilometrien säteellä. Sen takia olisi tärkeä pelastaa turvallisesti veden varaan joutunut ihminen.

Miehet hallitsevat edelleen hukkumistilastoja. Naisten osuus ollut tilastoinnin aika vain 10-15 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.