Hukatut puhelimet kännykkäviruksia pahempi tietoturvaongelma

Matkapuhelinten tietoturvaongelmat ovat toistaiseksi vaatimattomia tietokonemaailmaan verrattuna, vaikka nykyiset kännykät yhä selvemmin käytännössä ovat tietokoneita. Virukset ja muut haittaohjelmat ovat vielä lastenkengissä.

-Tärkein uhka, kun puhutaan mobiilitietoturvasta, ovat puhelinten katoamiset ja varkaudet, aihetta käsitelleen keskustelutilaisuuden puheenjohtajana toiminut Nortio Consultingin asiantuntija Jukka Nortio tiivisti. Myös muut puhujat olivat asiasta yksimielisiä. Tämän päiväisessä tilaisuudessa puhui niin yritysten kuin viranomaisten edustajia.

Marko Merenheimo Nokian yrityksille suunnatuista palveluista vastaavasta Enterprise Solutions -yksiköstä sanoi, että ihmisten kannattaisi harkita, mitä tietoja on välttämätöntä kantaa mukana puhelimessaan. Jos tärkeitä tietoja on välttämätöntä puhelimessa pitää, ne olisi suojattava, jotta ne eivät voi päätyä vääriin käsiin.

Yritysten kannattaisi Merenheimon mukaan toisaalta panostaa käyttäjien koulutukseen, toisaalta ottaa matkapuhelinasiat osaksi it-strategiaa siinä missä tietokoneetkin.

Virukset harvinaisia

Tietoturvateknologiayritys Symantecin tietoturva-asiantuntija Marko Mikkola arvioi, että nykyisellään matkapuhelimiin tarkoitettuja haittaohjelmia on olemassa vähän. Lisäksi ne leviävät hitaasti ja useimpien aiheuttamat vahingot ovat lieviä. Niinpä virustorjuntaohjelmille ei toistaiseksi ole tarvetta.

-Ei ole mitään syytä paniikkiin, Mikkola sanoi. Hän kertoi, että tyypillisesti esimerkiksi Bluetooth-yhteyden kautta leviävän viruksen tarttuminen edellyttää, että käyttäjä hyväksyy yhteyden avaamisen, siirrettävän tiedoston tallentamisen puhelimelleen ja vielä ohjelman asentamisenkin.

Kännykkämaailmassa pätee siis sama sääntö kuin sähköpostin kautta leviävien virusten ja matojen kohdalla: monilta ongelmilta säästyy, jos ei tallenna epäilyttäviä ja odottamattomasti saapuneita tiedostoja. Tällaisia tiedostoja voi puhelimeen saapua esimerkiksi multimediaviestin mukana.

Pulmia ehkäisee myös se, että toistaiseksi kännyköiden haittaohjelmilla on vaikeata tehdä rahaa. Lisäksi puhelinten käyttöjärjestelmiä on monenlaisia, ja jokaiselle tarvittaisiin siis erikseen ohjelmoitu pöpö. Tietokonemaailmassa Windows-käyttöjärjestelmälle on ohjelmoitu runsaasti haittaohjelmia suurelta osin sen vuoksi, että se on niin yleinen.

Kehitys muistuttaa internetin historiaa

Vaikka suuria ongelmia ei lähitulevaisuudessa olekaan näkyvissä, ajan myötä niitä voi syntyä. Viestintäviraston tietoturva-asiantuntijan Sami Kilkkilän mukaan matkapuhelinten haittaohjelmien kehitys muistuttaa monilta osin perinteisen internetin historiaa.

Tietokonemaailmassa virusten leviäminen nopeutui laajakaistayhteyksien yleistymisen myötä. Kilkkilän mukaan kännykkämaailmassakin haittaohjelmien tehokas leviäminen edellyttäisi käytännössä sitä, että puhelimissa olisi jatkuvasti auki oleva tietoliikenneyhteys. Nykyisin sellainen on harvinaista, mutta ajatus sinänsä ei ole mitenkään mahdoton.

Merenheimo arvioikin, että vaikka suuria ongelmia ei toistaiseksi ole, on tarpeen miettiä asioita ja varautua tulevaan ajoissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat