Huipputoimittajat käräyttäisivät oman työnantajansa rikoksesta

Pitääkö työnantajalle olla lojaali, vaikka tietäisi työnantajan rikkovan lakia? Tätä kysyimme Suuri Journalistipalkinto -gaalan kahdeltatoista ehdokkaalta. Kaikki olivat sitä mieltä, että laittomuudet pitäisi paljastaa niin pian kuin mahdollista.

– Lojaliteetti on tärkeää, mutta totta kai laki menee sen edelle. Median on toimittava lain mukaan siitäkin syystä, että niin suuri osa tutkivasta, paljastavasta journalismista haluaa paljastaa muiden laittomuuksia. Tässä asiassa ei ole varaa ajaa kaksilla vankkureilla, Vuoden journalistinen teko -ehdokas ja Suomen Luonnon toimittaja Juha Kauppinen perustelee.

Lapin Kansan valokuvaaja ja Vuoden juttu -ehdokas Jussi Leino on samoilla linjoilla.

– Haluan uskoa että laittomuuden tie osuisi kuitenkin työnantajaani ja täten itseäni ja työkavereitani pahasti nilkkaan jossain vaiheessa, joten kyllä touhulle pitäisi saada päätös mahdollisimman nopeasti tavalla tai toisella.

Useampi kuin yksi toimittajista kertoi lisäksi, että ei välttämättä vinkkaisi kilpailevan median toimittajille työnantajan laittomuuksista, vaan menisi suoraan viranomaisten puheille..

– Pitää olla lojaali, tietysti, mutta rajansa kaikella. Ehkä kuitenkin, hypoteettisesti, vinkkaisin viranomaisille enkä toisen välineen kollegoille, Vuoden journalisti -ehdokas, Ilta-Sanomien Pekka Holopainen pohtii.

– Jos saisin selville, että työnantajani tehtailee rikoksia, ottaisin ensimmäiseksi yhteyden virkavaltaan. Sitten vasta kollegaan, arvelee myös Vuoden juttu -kategoriassa ehdokkaana oleva Olivia-lehden toimittaja Laura Mattila.

"Toimittajan täyty kuitenkin muistaa, kenen leipää syö"

– Journalisti on lojaali vain journalismille, toteaa lyhyesti kuvaaja Niklas Meltio, joka on ehdolla vuoden journalistiksi Suuri Journalisti -gaalassa.

– Olen vapaa toimittaja, minulla ei ole tätä ongelmaa. Mutta vastaus olisi joka tapauksessa ei. Toimittajan ei tarvitse olla lojaali, ajatus on pelottava, sanoo toimittaja Anu Silfverberg, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

Myös toimittajana täytyy muistaa kenen leipää syö, toteaa Pohjolan Sanomien Pekka Juntti.

– Toimittaja on vapaa kritisoimaan maailman menoa juuri niin kauan kuin aihe ei koske työnantajaa. Niin maailma makaa. Olet firman puolella tai ulkona firmasta. Journalisti-lehdestä saa lukea tuon tuostakin surullisista ja laittomilta haiskahtavista YT-neuvotteluista, määräaikaisten surkeasta kohtelusta ja freelancereiden polkemisesta. Ei niistä kukaan isoja juttuja tee, enkä ole tehnyt minäkään. On jotenkin outoa, että mediatalot kohtelevat väkeään kuin ilmaa, vaikka yhtiöillä ei ole rehellisesti mitään muuta lisäarvoa tuottavaa apparaattia kuin päätään käyttävä henkilöstö. Siitä kannattaisi pitää huoli ja sitä pitäisi arvostaa, arvostelee Juntti.

Journalistit muistuttavat, että ovat vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen.

– Yksikään media ei saa toimia laittomin keinoin. Se on vastoin rikoslakia ja journalismin eettisiä sääntöjä. Laiton toiminta olisi omiaan murentamaan koko suomalaisen mediakentän uskottavuutta. Jokaisen toimituksen on tehtävä journalistinen työnsä läpinäkyvästi ja alan yhteisesti sovittuja sääntöjä noudattaen, Vuoden journalistinen teko -ehdokas, Ilta-Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi muistuttaa.

Suuri Journalistipalkinto -gaala tulee suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla tänään klo 20 alkaen. Esiintyjinä gaalassa ovat Samuli Putro, Irina ja Suomen suosituin runoilijapoika Daniel Helakorpi. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa gaalan historiassa myös Yleisön suosikki -palkinto. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös:

    Uusimmat