Huipputoimittaja: En tekisi juttua julkkistyrkyistä

Journalistilla on oikeus kieltäytyä juttujen teosta, jos se on hänen arvojen vastaista. Näin sanovat esimerkiksi Journalistin ohjeet.

Kysyimme Suuri journalistipalkinto -ehdokkailta, mistä he eivät suostuisi tekemään juttua.

– En tiedä etukäteen. Sellaista, mikä tuntuisi väärältä. Toisaalta, en myöskään tekisi juttua, joka on tylsä. En ainakaan tahallani, vastaa kysymykseen Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Yle Uutisten Aki Kekäläinen.

Ehdokkaita Suuri journalistipalkinto -kilpailussa on yhteensä 15. He kilpailevat kolmessa eri kategoriassa, joita ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko ja Vuoden journalisti. Kussakin kategoriassa on kolme ehdokasta tai ehdokasryhmää.

Haastateltavaa täytyy suojella

Suurin osa huipputoimittajista kantaa huolta haastateltavista. Se on myös syy kieltäytyä jutun tekemisestä.

– En tekisi juttua, jonka ainoa tehtävä on ruokkia ihmisten halua kauhistella, pilkata tai kokea ylemmyydentunnetta esimerkiksi jo valmiiksi lyötyä julkisuuden hahmoa kohtaan. Haastateltavien kunnioittaminen on yksi hyvän journalismin kriteereistä, kertoo Annina Huhtala Kaskas Mediasta. Hän on ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa yhdessä valokuvaaja Touko Hujasen kanssa Kriisi? Crisis? -nettisivustosta.

– Kieltäytyisin sellaisesta jutusta, jossa pitäisi mennä kiusaamaan surevia omaisia, jotka toivovat yksityisyyttä, Vuoden journalistinen teko -kategoriassa kilpaileva Long Playn Johanna Vehkoo sanoo.

Samoilla linjoilla on MTV Uutisten Timo Haapala, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa, sekä Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Long Playn Anu Silfverberg.

– En halua tehdä juttuja ihmisistä, jotka ovat julkisuudessa pelkän julkisuutensa vuoksi ja joita tuo julkisuus omasta mielestäni selvästi vahingoittaa, Silfverberg toteaa.

– En hanki juttua väärällä identiteetillä. Enkä kyllä enää taipuisi tekemään ihastelevia juttuja yhdentekevistä poptähtösistä tai muuta sellaista, Haapala vastaa.

Toimittajuus ei ole kivalle ihmiselle

Rehellisyys on kaikille ehdokkaille tärkeä pointti juttujen teossa.

– Valehtelijan kirjoihin en suostu. Oma huoneentaulukin on aika tiukkaan rajattu. Jos jutulle on aito ja tärkeä peruste, tapaan vaikka rumasta rikoksesta tuomitun. Kun tuollaisia juttuja tehdään huvikseen ja vailla journalistisia perusteita - kuten on tapahtunut - mennään rumasti mäkeen, sanoo Kauppalehden toimittaja Heikki Haapavaara, joka on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa Koilisväylä-artikkeleista.

– En suostuisi tekemään juttua, jota varten joutuisin pettämään tai käyttämään hyväksi haastateltaavani, tai asettamaan hänet vaaraan. Olemme vastuussa ihmisestä, journalismissa ja elämässä, muistuttaa Yle Uutisten Hannele Valkeeniemi. Hän on ehdolla Vuoden journalistinen teko -kategoriassa juttusarjastaan yhdessä Aki Kekäläisen ja Jarkko Ryynäsen kanssa Me tiedämme missä asut -projektista. 

Vuoden journalisti -kategoriassa ehdolla oleva freelance-toimittaja Eeva-Liisa Hynynen korostaa vastauksessaan, että toimittaja ei saa kaunistella.

– En suostuisi tekemään juttua, joka toimisi vastoin niitä tietoja, joita olen uutisaiheeseen perehtyessäni saanut. Toimittajan tehtävä ei ole pantata, kaunistella tai hymistellä – ei mielistellä vallankäyttäjiä. Jos haluaa olla "kiva ihminen", kannattaa hakeutua jollekin toiselle alalle töihin.

Suuren journalistipalkinnon saajat valitaan gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla keskiviikkona 26.3.2014 kello 20 alkaen.

Äänestä myös omaa suosikkiasi suurijournalistipalkinto.fi-sivustolla. Yleisön suosikki valitaan ja palkitaan gaalassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat