Huipputeknologia ja miljoonien vuosien vanhat fossiilit kohtaavat

Fossiileita metsästävät paleontologit on totuttu mieltämään autiomaassa kulkevina tarkkasilmäisinä tutkijoina, joilla on mukanaan vain joitakin käsityökaluja. Tämä käsitys on kuitenkin muuttumassa, sillä tutkijoiden avuksi on tulossa keinoäly.

Keinoälyn avulla voidaan tutkia satelliittien ottamia kuvia maaperästä. Teknologian avulla löydettyjen fossiilien määrä saattaa lisääntyä huomattavasti, kertoo NewScientist verkkosivuillaan.

Robert Anemone Western Michiganin -yliopistosta kertoo, että luiden löytyminen on ollut usein onnekkaiden sattumien summaa. Hän löysi kerran kymmeniä miljoonia vuosia vanhan luukätkön käännyttyään väärään suuntaan erällä tutkimusmatkallaan.

Anemone halusi lisätä onnistumisen mahdollisuuksia yhdessä Washingtonin yliopiston tutkijan Glenn Conroyn kanssa. He alkoivat kehittää ennakoivaa tietokonesovellusta, jonka avulla fossiileita voitaisiin paikallistaa aiempaa tehokkaammin.

Heidän mallinsa etsii nyt satelliittikuvista lupaavan oloisia fossiilikohteita. Sovelluksen on tiedettävä mitä se hakee, joten sitä on ensin opetettava. Opetus ei ole helppoa sillä erilaisia muuttujia on paljon.

Tutkijat testasivat sovellustaan eräällä jo valmiiksi kartoitetulla fossiilikohteella, josta ei oltu syötetty tietoja koneelle etukäteen. Sovellus tunnisti oikein 79 prosenttia tunnetuista fossiilipaikoista.

Ensi kesänä tutkijat testaavat sovellustaan paikoilla, joita ei ole aiemmin tutkittu. Kun sovellus osoittaa otollisen kohteen, turvautuvat tutkijat kuitenkin paikan päällä jälleen tärkeimpään työkaluunsa, eli silmiinsä.

- Luiden tunnistaminen kivien seasta on sellaista hommaa, mihin robotit eivät ole vielä valmiita, Anemone toteaa.

Paleontologit ovat jo aiemminkin käyttäneet ilmakuvia suunnitellakseen kenttätyötä. Tutkijoiden mukaan uusi sovellus on kuitenkin aiempaa kehittyneempi tapa.

Lue myös:

    Uusimmat