Mainos

Huippupoliitikon vaimoa epäillään liikemiehen murhasta

Kiinan suurin poliittinen skandaali vuosikymmeniin syvenee edelleen, kun maan johtavan kommunistipuolueen tähden Bo Xilain vaimoa ja poikaa epäillään nyt englantilaisen liikemiehen murhasta.

Iso-Britannian kansalainen Neil Heywood löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan Chongqingista marraskuun puolivälissä. Surmattu Heywood oli Bo Xinlanin läheinen perhe- ja liiketuttava.

Tapausta väitettiin aluksi alkoholimyrkytykseksi ja itsemurhaksi, mutta kun sitä ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin, on se vahvistumassa myrkytysmurhaksi. Motiivina pidetään rahariitoja.

Kyse ei ole mistä tahansa henkirikoksesta, vaan skandaalista, johon on kietoutunut valtataistelua Kiinan ylimmässä johdossa sekä korruptiota ja kostoa. Britannian hallitus on vaatinut asian perinpohjaista selvittämistä.

Kommunistipuolueen nouseva tähti ja maan suurimman kaupungin johtaja 62-vuotias Bo Xilai syrjäytettiin maaliskuussa Chongqingin puoluejohtajan paikalta. Populistinen Bo oli sitä ennen joutunut huonoihin väleihin maan pääministeri Wen Jiabaon sekä presidentti Hu Jintaon kanssa. Murhaepäilysten vuoksi hänen erotettiin nyt myös maan ylintä valtaa käyttävästä yhdeksän jäsenisestä politbyroon pysyväiskomiteasta.

Bon alamäki alkoi helmikuussa, kun hänen läheisin avustajansa Wang Lijun yritti anoa poliittista turvapaikkaa Yhdysvaltoihin. Tapaus herätti runsaasti huomiota ja koko Kiinan mahtava kommunistipuolue joutui naurunalaiseksi. Maan entisen turvallisuuspäällikön sekä Bo Xilain perheen osuutta murhaan tutkitaan parhaillaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.