Mainos

Huippupoliitikon oikeudenkäynti kuohuttaa: Liimaa, maalia ja 50 vuotta vanhat kalsarit

Kiinalaisen ex-huippupoliitikon Bo Xilain oikeudenkäynti on päättynyt tänään jälleen uuteen kohuun.

Tuomioistuimen Sina Weibo -mikroblogissa julkaisemien pöytäkirjojen mukaan Bo sanoi, että hänen poliittisen uransa pilanneen skandaalin paljastumisen takana oli kolmiodraama. Bon mukaan skandaalin paljastanut poliisipäällikkö, hänen läheinen apurinsa Wang Lijun oli rakastunut hänen vaimoonsa Gu Kailaihin.

- He olivat läheisiä kuin liima ja maali, Bo sanoi käyttäen kiinalaista sanontaa, jolla viitataan romanttiseen suhteeseen.

Bon poliittinen ura katkesi viime vuonna, kun paljastui, että Guta epäillään brittiläisen liikemiehen murhasta. Wang on todistanut kertoneensa Bolle epäilyistä, jolloin Bo raivostui ja antoi hänelle potkut.

Bon raivoa pelästynyt Wang pakeni Yhdysvaltain konsulaattiin ja haki turvapaikkaa, jonka jälkeen skandaali paljastui. Gu tuomittiin veriteosta viime vuonna.

Bon epäillään yrittäneen estää murhatutkimuksia. Häntä syytetään myös korruptiosta ja lahjusten ottamisesta.

Arvostelijoiden mukaan syytteet ovat poliittisia, ja niiden tarkoituksena oli savustaa Bo kommunistisen puolueen eliitistä.

Avoimuutta vai teatteria?

Bo puolusti itseään kiivaasti viisi päivää kestäneessä oikeudenkäynnissä. Istuntojen aikana Bo muun muassa nimitti vaimoaan mielenvikaiseksi, Wangia valehtelijaksi ja lahjuksista todistanutta liikemiestä hulluksi koiraksi.

Bo kiisti kaikki syytteet, mutta myönsi tehneensä joitain huonoja päätöksiä.

- Olen syyllistynyt vakaviin virheisiin, enkä pitänyt perhettäni ja alaisiani kurissa.

Yksi oikeudenkäynnin erikoisimmista hetkistä koettiin, kun Bo väitti käyttävänsä 50 vuotta vanhoja kalsareita osoittaakseen, että hän on vaatimaton mies, jota raha ei kiinnosta.

- Henkilökohtaisesti en ole kiinnostunut vaatteista. Ylläni on pitkät kalsarit, jotka äitini osti minulle 1960-luvulla.

Pöytäkirjojen julkisuus ja Bon puolustautuminen olivat poikkeuksellisia poliitikkojen oikeudenkäynneille Kiinassa. Arvostelijoiden mukaan kyseessä oli kuitenkin vain näytelmä, jonka tarkoituksena oli saada oikeudenkäynti vaikuttamaan tasapuoliselta.

Bo saanee pitkän vankeustuomion. Viranomaisten mukaan se on luvassa "myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana".

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.