Huippukokous vaatii tekoja Itämeren tilan parantamiseksi

Yritykset talkootyöhön ja päättäjiltä konkreettisia tekoja - siinä ovat tänään julkistetut uusimmat lääkkeet Itämeren tilan kohentamiseen. Suunnitelmat ja keinot Itämeren tilan parantamiseksi ovat olemassa, mutta toistaiseksi teot ovat puuttuneet. Tähän ongelmaan yritetään nyt hakea ratkaisua uudenlaisella yritysten, päättäjien ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä. Hankkeen takana on korkein valtionjohto ja Baltic Sea Action Group (BSAG) -säätiö.

Presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin julkistivat tänään Helsingin Säätytalolla uuden aloitteensa Itämeren tilan parantamiseksi.

Hanke huipentuu helmikuussa Helsingissä järjestettävään Itämeri-huippukokoukseen, jonka kaikilta osanottajilta vaaditaan sitoutumista konkreettiseen tekoon Itämeren tilan parantamiseksi. Kokoukseen kutsutaan Itämeren valtioiden ja hallitusten johto sekä yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

- Minä odotan tältä hankkeelta lyhyesti sanottuna suuria, koska aika ei ole puolellamme mitä tulee Itämeren kohtaloon. Tässä on nyt ihan uudenlainen yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin välillä ja mukaan on tulossa paljon uusia yrityksiä, uskoo presidentti Tarja Halonen.

Suomi sitoutuu maatalouden päästövähennyksiin

Suomi aikoo sitoutua vähentämään maatalouden ravinnekuormitusta Itämereen.

- Itämeren tila on yksinkertaisesti niin huono, että jokaisen alueen valtion on kyettävä parantamaan suoritustaan. Kotimaassa hallitus esittää eduskunnalle ne toimenpiteet, joilla Suomen maatalouden ravinnekuormitusta vähennetään lähivuosien aikana. Avainvälineenä on maatalouden ympäristötuen kohdentaminen pahimmin saastuttaville alueille ja pelloille. Ympäristötuen ehtoja muutetaan heti, kun se on uuden ohjelmakauden myötä mahdollista, pääministeri Matti Vanhanen lupaa.

Venäjältä presidentti Halonen toivoo Pietarin jätevedenpuhdistushankkeen loppuun viemistä ja maatalouden päästöihin puuttumista.

- Pietaria ympäröivällä maaseudulla, jossa maatalous koko ajan kasvaa, tarvitaan sitkeyttä, koska asiat eivät muutu yhdessä yössä. Toivon, että keskustelu jatkuu ja vaikka olis taloudellisia pulmia, jaksetaan olla tässä mukana, sanoo presidentti Halonen.

Omana lupauksenaan tasavallan presidentti aikoo puhua Itämeren puolesta valtiovierailuilla.

- Minä olen luvannut - ja myös pitänyt lupaukseni - pitää valtiovierailuilla esillä Itämeren tilaa. Milloin puhun Kreikan presidentin kanssa kaksoispohjan merkityksestä merenkulussa ja milloin koetamme kannustaa lähinaapureita yhteistyöhön, kertoo presidentti Tarja Halonen.

Yritykset talkoisiin Itämeren pelastamiseksi

Tähän mennessä yhdeksän yritystä on jo sitoutunut tekemään talkootyötä Itämeren tilan parantamiseksi. Yritykset osallistuvat Itämerityöhön lahjoittamalla omaa osaamistaan, tuotteitaan tai varoja projekteihin sekä kehittämällä oman alansa toimintaa Itämeriystävällisemmäksi. Mukana on kahdeksan suomalaista ja yksi ruotsalainen yritys.

- Me yritämme vaikuttaa ihmisten asenteisiin eri Itämeren maissa. Käytämme kaikkia markkinoinnin keinoja, jotta saamme ihmiset liikkeelle Itämeren puolesta, kertoo projektijohtaja Dave Gamrasni Taivasmainos Oy:stä.

- Tällä hetkellä konkreettinen hanke on Virossa, jossa autamme kehittämään palavan kiven käsittelyä aiempaa ympäristöystävällisemmällä tekniikalla, sanoo toimitusjohtaja Tapani Järvinen Outotec Oyj:stä.

- Me yritämme ehkäistä happikatoa Itämeren syvänteissä keinotekoisella hapettamisella. Meidän roolimme on etsiä paikkoja, joissa tällaisia keinoja voisi käyttää ja etsiä rahoittajia hankkeille, kuvailee toimialajohtaja Jaana Tyynismaa Pöyry Ympäristöpalveluista.

Mukaan talkoisiin on tarkoitus saada suuri joukko yrityksiä kaikista Itämeren maista. Jo tällä hetkellä mukana olevat yritykset ovat lahjoittaneet satojen tuhansien eurojen edestä osaamistaan Itämeren tilan kohentamiseen.

- Toistakymmentä henkeä tekee työtä Itämeren eteen. Vaikea arvioida rahallista arvoa, mutta puhutaan sadoista tuhansista euroista, laskee Dave Gamrasni.

- Olemme sitoutuneet 40 000 euron panokseen vuodessa kolmen vuoden ajan, mutta vieläkin tärkeämpää on avustustyö, jota teemme uusien teknologioiden kehittämiseksi Itämeren hyväksi, arvioi Tapani Järvinen.

- Annamme käyttöön ammatillisen osaamisemme ja työtunnit, ainakin muutamista henkilötyökuukausista puhutaan, mutta euromääräistä hintalappua en osaa tälle antaa, sanoo Jaana Tyynismaa.

- Tällä aloitteella vauhditetaan konkreettista työtä koko Itämeren laajuisesti keräämällä yhteen ne, joilla on rahaa, valtaa tai ratkaisuja. Tarvitsemme vahvaa poliittista tahtoa sekä yritysten ja kansalaisten panostusta. Eturivin yritykset ymmärtävät kyllä, että vastuun elinympäristöstämme tulee kuulua jokaisen menestyvän yrityksen toimintaperiaatteisiin, muistuttaa BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Lue aiheesta lisää täältä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat