Mainos

Huippukokous päättää Suomen EU-kauden

Kokonaisuutena Suomen puolivuotinen kausi puheenjohtajana näyttää jäävän suhteellisen värittömäksi.

Huomenna ja ylihuomenna pidettävä huippukokous päättää käytännössä Suomen kauden Euroopan unionin puheenjohtajana.

Ensi viikolla järjestetään Suomen johdolla vielä maatalousministerien sekä ympäristöministerien kokoukset, mutta varsinainen asialista on pitkälti jo kaluttu loppuun.

Huippukokoukseen osallistuvat sekä pääministeri Matti Vanhanen että presidentti Tarja Halonen.

Kokouksesta ei odoteta dramaattista, sillä vaikea päätös Turkin EU-neuvottelujen osittaisesta jäädytyksestä tehtiin jo ulkoministerien kokouksessa maanantaina.

Suomen tavoitteena oli jo etukäteen pitää Turkki-kinastelu kokouksen ulkopuolella. Valtiojohtajat keskustelevat kuitenkin EU:n laajentumispolitiikasta yleisellä tasolla.

Myös Turkki saattaa nousta jossain muodossa esille, koska neuvottelujen jäädytykseen tyytymätön Britannian pääministeri Tony Blair voi haluta kertoa kollegoilleen näkemyksensä aiheesta.

Perustuslaista tilannekatsaus

Vanhanen esittelee myös kokouksessa muille eri jäsenmaiden tämänhetkiset näkemykset jäissä olevan perustuslain kohtalosta. Suomi on kerännyt kantoja syksyn aikana.

Virallisia päätöksiä ei kuitenkaan tehdä, vaan kyse on tilannekatsauksesta. Vasta tuleva puheenjohtaja Saksa ryhtyy painokkaammin miettimään, mitä nuupahtaneelle hankkeelle tulisi tehdä.

- Valmiita ratkaisuja on ollut liian aikaista etsiä, mutta tiettyjä painotuksia on jäsenmaiden näkemyksissä nähtävissä, huippukokouksen asioita EU-parlamentille esitellyt Eurooppa-ministeri Paula Lehtomäki sanoo.

Perustuslain ohella jäsenmaat käsittelevät myös yhteistyötä sisä- ja oikeusasioissa, maahanmuuttopolitiikkaa sekä energiakysymyksiä.

Kokonaisuutena Suomen puolivuotinen kausi unionin johdossa näyttää jäävän suhteellisen värittömäksi. Suuria uusia aloitteita ei syksyn aikana tehty. Lisäksi monet Suomen hankkeet, kuten alkoholin minimiveron korotus torjuttiin.

Selkeitä plussia olivat Libanonin kriisi hoito elokuussa sekä kemikaalilain saaminen päätökseen huippukokouksen aattona. Turkki-kiistassa Suomi onnistui välttämään neuvottelujen täydellisen luhistumisen, mutta toisaalta Kypros-kiistaan ei löydetty ratkaisua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.