Mainos

Huippukokouksen hintalappu poliisille jopa miljoonia – Helsingin kaupungille 200 000 euron lasku

0:40

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaaminen Helsingissä aiheutti Suomelle roimasti kuluja.

Video: Valkoinen talo ja Donald Trump kiittivät Suomea näyttävästi

Helsingin kaupungin vs. kansliapäällikkö Tommi Laition mukaan suurimmat kulut aiheutuivat turva- ja liikennejärjestelyistä, markkinoinnista ja Finlandiatalon mediakeskuksesta.

Osa kuluista on Laition mukaan investointeja, joista on hyötyä myös jatkossa. Valtio kattaa omat kulunsa ja tämä noin 200 000 euron erä jää Helsingin kaupungin maksettavaksi.

Laition mukaan Helsingin saamat hyödyt ovat selvästi kuluja suuremmat. Hän pitää esimerkiksi medianäkyvyyttä todella suurena Helsinkiä markkinoivana tekijänä.

– Tv-juontajat kehuivat miljoonille some-seuraajilleen Helsinkiä, josta välittyi myös todella kaunista kuvaa. Kaikessa korostui, että täällä kaikki toimii, Laitio sanoo.

Laitio uskoo, että näkyvyys tulee tuomaan Helsingille esimerkiksi suuria kongresseja ja kokouksia. Laitio muistuttaa myös, että kokousvieraat toivat Helsinkiin ja sen palveluihin merkittävän määrän rahaa.

Poliisin lasku mitataan miljoonissa

Helsingin poliisille hintalappu on paljon suurempi kuin kaupungille. Ylikomisario Pekka Höökin mukaan hinta-arvio on tällä hetkellä noin kahden miljoonan luokkaa.

– Se on tämän hetken karkea arvio, Höök sanoo.

– Siihen kuuluvat suorat kustannukset eli henkilöstöhuoltokustannukset (mm. majoitukset ja ruokailut), kalustolainat, polttoaineet ja niin edelleen. Palkkakustannusten vaikutuksia on tässäkin arviossa jonkin verran, mutta pääosin niitä ei ole siihen laskettu.

Höök arvioi, että kuluu vielä pitkä aika ennen kuin lopullista arviota voi poliisin kustannuksista voi tehdä. Tapahtuman massiivisen kokoluokan lisäksi nopea valmistautumisaika saattoi nostaa kustannuksia.

– Tavallisissa valtiovierailuissa on usein selvästi enemmän aikaa suunnittelulle, jossa yhtenä osana on tietysti henkilöstön määrä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.