Mainos

Huippujuristi sai syytteet vanhoista talousrikoksista

Huippujuristi Zacharias Sundström oikeudessa 7.5.2009

Suomen tunnetuimpiin juristeihin lukeutuva Zacharias Sundström sai tänään syytteet vanhoista 1990-luvun talousrikoksista. Osa jutuista nivoutuu vanhoihin pankinjohtaja Ulf Sundqvistin ja ulkoasiansihteeri Olli Mattilan oikeudenkäynteihin.

Sundström kiisti syytteet valmisteluistunnossa Helsingin käräjäoikeudessa.

Kyse on kahdesta eri haarasta. Salissakin oli kaksi syyttäjää: valtionsyyttäjä Pekka Koponen ja kihlakunnansyyttäjä Riitta Partia.

Koposen ajamassa jutussa on kyse asianajotoimisto Sundström & Co Oy:n konkurssista. Syyttäjän mukaan Sundström ja hänen yhtiökumppaninsa Anssi Jaanti olivat luovuttaneet 1998-1999 yrityksen varoja vajaat 500 000 euroa yrityksen varallisuuspiirin ulkopuolelle.

Sundströmiä ja Jaantia syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Lisäksi syyttäjä Koposen mukaan Sundström oli laskuttanut Mattilan vakoilujutun ja Sundqvist-jupakan asianajopalkkiot yhtiön varallisuuspiirin ulkopuolelle.Yhteensä palkkiot olivat 65 000 euroa. Sundström avusti aikanaan molempia laajasti seuratuissa oikeudenkäynneissä. Sundström tunnetaan myös yhtenä Alpo Rusin oikeusavustajista. Rusin oikeudenkäyntiin eivät epäillyt talousrikokset liity.

Syytteen mukaan Sundström ja Jaanti aiheuttivat yrityksen maksukyvyttömyyden. Sundström & Co Oy asetettiin konkurssiin lokakuussa 1998.

Tähän haaraan liittyy myös samalle ajalle osuva kirjapitorikos. Syytteen mukaan Sundström ja Jaanti merkitsivät kirjanpitoon vääriä ja harjaanjohtavia tietoja.

Syyttäjä Koponen vaatii Sundströmille ja Jaannille ehdollista vankeurangaistusta. Syyttäjän mukaan rangaistuksen mittaamisessa on otettava huomioon asian käsittelyn kohtuuttoman pitkä viivästyminen.

Vielä vanhempi toinen juttu

Kihlakunnansyyttäjä Riitta Partian ajamassa jutussa on kyse kahdesta törkeästä veropetoksesta vuosina 1997-1998 ja 2000 sekä kirjanpitorikoksesta 1996-1998.

Myös nämä syytteet kiistettiin.

Syytteen mukaan Sundström jätti verotuksessa ilmoittamatta Suomen Yhdyspankilta saadun noin 300000 euron edun.

Sundströmin puolustuksen mukaan kyse oli todellisista luottotappioista.Syyte kirjanpitorikoksesta liittyy samoihin tapahtumiin.

Toinen törkeä veropetos -syyte nivoutuu Porvoossa sijaitsevaan tilaan, jonka veroilmoituksessa vuodelta 1999 on ilmoitettu ettei yhteisöllä ole tuloja Suomessa. Syyttäjän mukaan Jerseyn saaren kotipaikakseen ilmoittanut Havsudden Settlement on saanut vuokratuloja ja luovutusvoittoja 120 000 euroa. Veroja oli kierretty 30 000 euron osalta.

Oikeudenkäynti alkaa 8. kesäkuuta.

Katso toimittaja Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.