Mainos

Huippuhinta leikkaa teollisuusmaiden öljynkulutusta

Ennätyskorkea hinta ja talouskasvun hidastuminen supistavat teollisuusmaiden raakaöljyn kulutusta tänä vuonna aiemmin arvoitua enemmän, ennustaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA. Nousevien talouksien öljynkulutuksen nopea kasvu jatkuu IEA:n mukaan edelleen.

IEA laski uudelleen ennustetta öljynkulutuksen kasvusta. Tuoreimman arvion mukaan öljynkulutus kasvaa tänä vuonna miljoonalla tynnyrillä päivässä. Öljynkulutus kohoaa energiajärjestön mukaan keskimäärin 86,8 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Energiajärjestö on laskenut arviota teollisuusmaiden öljynkäytöstä jo useaan otteeseen. Vielä viime heinäkuussa se ennusti maailman öljynkulutuksen kasvavan tänä vuonna 2,2 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Muiden maiden öljynkulutus kasvaa edelleen nopeaa 3,7 prosentin vauhtia.

Teollisuusmaiden öljynkulutus supistuu hivenen jo kolmantena perättäisenä vuotena. Se johtuu IEA:n mukaan laskusuhdanteesta ja öljyn korkeasta hinnasta.

Yhdysvaltain markkinoiden viiteöljyn WTI:n dollarihinta kävi eilen126,40 dollarissa tynnyriltä eli korkeammalla kuin kertaakaan aiemmin. Euroopan markkinoiden viiteöljyn, Pohjanmeren Brent-korin hinta kävi perjantaina tähän mennessä korkeimmillaan 125,90 dollarissa tynnyriltä. IEA:n ennusteen julkistamisen jälkeen öljyn hinta laski markkinoilla alle 124 dollarin.

"Öljyn hinta ei vielä näy ennusteissa"

Kuluttajat ovat energiajärjestön mukaan sopeutuneet korkeaan öljyn hintaan. Pitkään yli 120 dollarin tasolla pysyttelevän öljynhinnan vaikutuksia kuluttajien käyttäytymiseen tai talousennusteisiin ei IEA:n ekonomistien mukaan ole vielä kuitenkaan otettu täysimääräisesti huomioon.

IEA:n öljymarkkinaosaston johtajan Lawrence Eaglesin mukaan on todennäköistä, että ennustetta alennetaan jatkossakin. Kehittyvien talouksien kysynnän kasvu voi hänen mukaansa myös hiipua, jos korkean öljyn hinnan subventoiminen käy niiden hallitusten mielestä liian kalliiksi.

Eaglesin mukaan monet maat ovat havahtuneet siihen, että öljyn hinta voi pysyä korkeana pitkään. Esimerkiksi Indonesiassa hallitus on ryhtynyt arvioimaan uudelleen mahdollisuuksia jatkaa energiasubventioiden maksamista. - Joillain mailla ei enää ole varaa subventioihin, totesi Eagles.

Energiatukien purkaminen ei ole helppoa. Monissa maissa hallitukset pelkäävät levottomuuksia ja pyrkivät siksi helpottamaan pienituloisten asemaa muunlaisilla tuilla. Kun subventioita sitten puretaan, se voi IEA:n mukaan johtaa nopeaan, tilapäiseen kysynnän vähenemiseen.

Raakaöljyä on pari kuukautta ollut markkinoilla kysyntään nähden riittävästi. Tarjonta riittää myös loppuvuonna, jos Opec-maiden tuotanto pysyy nykytasolla, arvioi IEA.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.