Huippudiilin tekijät loivat oman menestysreseptinsä

Suomalaisittain menestyminen pelialalla on vielä harvinaista herkkua. Sen vuoksi Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustaman Supercellin menestystarina kiinnostaa.

Yhtiön taustalla olevat pelialan konkarit päättivät panostaa tabletti- ja kännykkäpelien kehittämiseen vuonna 2010.

35-vuotias Supercellin toimitusjohtaja Paananen toimi aiemmin amerikkalais-suomalaisen peliyhtiön Digital Chocolaten pelistudioiden johdossa muun muassa Helsingissä ja Piilaaksossa.

Supercellin luova johtaja, 37-vuotias Mikko Kodisoja perusti Paanasen kanssa peliyritys Sumean, jonka Digital Chocolate osti vuonna 2004.

Räjähdysmäinen kasvu

Mielenkiintoisin vaihe Supercellin historiassa ajoittuu vuosiin 2011 ja 2012. Vielä vuoden 2011 lopussa yhtiön liikevaihto oli noin 150 000 euroa. Vuoden päästä liikevaihto kasvoi yli 70 miljoonaan.

Kun peliyhtiö teki vuonna 2011 tappiota lähes 2 miljoonaa, vuoden kuluttua Supercell tahkosi voittoa noin 39 miljoonaa.

Pikkuyhtiöstä oli tullut bisneskentällä Marimekon (vuoden 2012 liikevaihto 88 miljoonaa) kokoinen toimija.

Mutta miten?

Monien tekijöiden summa

Supercellin menestysavaimiksi on nostettu onnistunut pelikehittely, kohderyhmän tavoittaminen ja teknologisen kehityksen ennakointi.

Yksi merkittävä käännekohta tapahtui keväällä 2011, kun muun muassa Facebookin ja Spotifyn taustavoimana tunnettu kansainvälinen sijoitusyhtiö Accel Partners päätti tehdä suomalaisyhtiöön miljoonasijoituksen.

Supercell lanseerasi viime vuonna hiteiksi nousseet pelit Hay Dayn ja Clash of Clansin.

Pelejä voi ladata ilmaiseksi, mutta niiden sisällä olevat lisäominaisuudet ovat maksullisia. Pelit menestyivät loistavasti Applen sovelluskaupassa.

Mahdollisuuksien ala

Pelitutkija Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta toteaa, että Supercell on myös alalla, jonka suosio kasvaa.

– Nykyisin voidaan siirtyä suoraan maailmanlaajuisille markkinoille. Tabletteihin, älypuhelimiin, tietokoneisiin ja videokonsoleihin voi ladata pelejä suoraan netin välityksellä.

–Toisaalta markkinoilla on myös entistä enemmän ihmisiä, jotka kokevat pelit omaksi jutukseen. Markkinoiden koko ja taloudellisen menestyksen mahdollisuudet ovat aika huikeita, Mäyrä sanoo.

Omanlainen työyhteisö

Kaikkien näiden taustalla on ollut kuitenkin asia, jota toimitusjohtaja Paananen on pitänyt esillä yhtiöstä puhuttaessa.

Paananen on kyseenalaistanut medialle antamissaan haastatteluissa hierarkisen ja kontrolloivan työympäristön. Hänen mukaansa luovassa työssä työntekijöille on annettava vapautta ja luottoa.

– Vitsailen, että olen varmasti vähiten vaikutusvaltainen toimitusjohtaja tällä alalla - mistä olen hyvin ylpeä, Paananen totesi keväällä Talouselämä-lehden haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat