Huijaukset yleistymässä kansainvälisesti

Otsikoissa viime syyskuusta lähtien olleessa sijoitusklubi WinCapitassa on ollut mukana noin 10 000 ihmistä. MTV:n tietojen mukaan klubiin on sijoitettu rahaa yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Kuluttajaviraston ylitarkastaja Satu Toepfer uskoo, että huijaukset yleistyvät kansainvälisesti.

- Meillä on kansainvälinen valvontaviranomaisten verkosto, joka kampanjoi vuosittain huijausteemalla. Nyt WinCapita on antanut huijaustapauksille näkyvyyttä, ja kuluttajat haluavat tietoa niistä.

Kuluttajavirastolla on internet-sivusto, jossa kuluttaja voi tutustua yleisimpiin huijauksiin ja oppia välttämään niitä.

- Huijauksen tunnistaminen ei ole salatiedettä. Kuluttajan kannattaa pysähtyä miettimään, mitä minulle ollaan tarjoamassa ja mitä minulta halutaan. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin usein se ei olekaan totta, Toepfer sanoo.

Huijarit vetoavat usein ihmisen luontaiseen tarpeeseen rikastua tai kaunistua.

Ylitarkastaja Toepfer kehottaa ottamaan asioista selvää ennen osallistumista. Esimerkiksi keskustelupalstat ovat hyviä tiedonlähteitä, mutta varsinkin internetissä olevaan tietoon kannattaa suhtautua kriittisesti.

Toepferin mukaan valvonta-asiana WinCapitan tyyppiset huijausrikokset liittyvät sisäministeriön poliisiosaston arpajais- ja asiainhallintayksikköön.

Häpeä on huijareiden, ei huijattujen

WinCapitan houkuttimena oli tuottoisa, jopa 600 prosentin vuosituottoja tahkoava valuuttabisnes. Mukaan päästäkseen tarvitsi muutamien tuhansien lähtöpanoksen.

Mikko Kainiemi pitää itseään tyypillisenä WinCapita-uhrina. Hän sijoitti WinCapitaan ystävänsä houkuttelemana.

- Viime syksynä kuulin klubiin liittyvistä epäilyksistä uutisten kautta. Klubissa kuitenkin naureskeltiin ja väitettiin uutisia keksityiksi, Kainiemi sanoo Huomenta Suomessa.

Vakuutteluihin oli helppo uskoa, ja Kainiemi sijoitti klubista saamansa rahat eteenpäin. Yhteensä Kainiemi sijoitti 32 000 euroa.

- Epäilykseni heräsivät, kun klubin sivut menivät kiinni. Pikkuhiljaa valkeni, ettei homma jatkukaan.

Kainiemi uskoo, että monet häpeävät tyhmyyttään ja hyväuskoisuuttaan. Monet voivat vaieta sijoituksistaan myös suojellaakseen sponsoreitaan ja sukulaisiaan.

Kuluttajaviraston ylitarkastaja Toepfer muistuttaa, että häpeä on huijareiden, ei huijattujen.

- Ikinä ei pitäisi lähteä mukaan sellaiseen, mistä ei tiedä mitään, Kainiemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat