Mainos

Huijatun suomalaisyrittäjän tarina: Näin rahat hävisivät Ghanaan

Länsi-Suomesta kotoisin oleva 54-vuotias yrittäjä on epäillyn sijoitushuijausvyyhdin yksi uhri. Hän halusi kertoa oman tarinansa luettuaan MTV Uutisten jutun Helsingin poliisin tutkintaan tulleista kansainvälisistä sijoitushuijauksista.

Yrittäjä itse joutui vastaavan epäillyn huijauksen kohteeksi vuosina 2010-2011 ja menetti yrityksensä ja henkilökohtaisia varoja yhteensä satoja tuhansia euroja.

– Sijoitustoiminnassa kokonaisvahinko on yli 400 000. Kaikki on ollut huijausta, yrittäjä sanoo MTV Uutisille.

Yrittäjä on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja esitutkinta on alkamassa. Törkeästä petoksesta epäiltyinä on kaksi suomalaismiestä.

Yrittäjä sanoo, että hän luotti täysin miehiin ja rakennusprojektiin, jossa luvattiin lyhyessä ajassa huikea tuotto.

– Kymmenien tuhansien sijoituksilla puhuttiin miljoonan takaisinsaamisesta, mikä tietystikään ei voi pitää paikkaansa. Mutta tällaisilla maanituksilla asia saatiin lähtemään liikkeelle. Ajatus oli, että se tulee mitä tulee ja että kun suomalainen kaveri tällä tavalla lupaa. En miljooniin uskonut, mutta kuitenkin näihin tuottoihin ja riskittömään tuottoon.

Yrittäjä kertoo yksityiskohtaisesti, miten hän rahaa käytännössä maksoi.

– Rahaa siirrettiin toisen kaverin tilille ja sitten Western Unionin kautta Ghanaan.

– Noin 2000-3000 euron kertapanoksella meni sinne. Ja aina luvattiin, että asia oli tässä ja se menee maaliin. Rahaa tarvittiin lakimiehiin, notarisointeihin ja muihin papereitten tekemisiin. Jossain vaiheessa rahaa meni joka päivä. Sitten oli pientä taukoa ja sitten taas jatkui. Se oli henkistä painostusta, yrittäjä kertoo.

Yrittäjän mukaan on mahdotonta tietää, minne ja keille rahat ovat lopulta päätyneet. Ghanan päässä vastaanottajina olivat henkilöt, joiden nimet kaksi rikoksesta epäiltyä yrittäjälle antoivat.

– Lähes aina ne vastaanottajat olivat eri henkilöitä.

Kummajainen nimeltä John Wilberforce

John Wilberforce -nimistä henkilöä ei oikeasti ole olemassa. 

Yrittäjä myöntää, että Ghana herätti hänessä jossain vaiheessa epäilyjä.

– Siinä alussa ei herättänyt, mutta pikkuhiljaa kyllä, että mikähän tässä on takana. Minullekin esitettiin alussa, että mies joka Ghanassa vastaa asioista, kuuluu tällaiseen luotettavaan poliisiorganisaatioon (Egmont Group), joka tutkii rahanpesua ja estää harmaata taloutta - ja on siinä Länsi-Afrikan maajohtaja.

Kyseinen maajohtaja ja sijoitusrahoituksen hoitaja oli yrittäjälle kerrotun mukaan John Wilberforce –niminen henkilö, joka työskentelisi rahanpesun selvittelykeskusten kansainvälisessä yhteistyöelimessä.  Keskusrikospoliisista kerrottiin MTV Uutisille, ettei miehen nimi ole millään tavalla tuttu. 

– Häntä ei ole olemassa. Miehestä on kaksi erilaista passikuvaa. Toinen on kuin Eddie Murphy ja toinen kuin hänen isänsä. Täyttä huijausta, sanoo rahansa menettänyt yrittäjä nyt.

"Rahoja ei tule takaisin"

Yrittäjän lisäksi rahaa menettäneitä on useita.

– Niitä on paljon. Tässä on ihan tavallisia suomalaisia ihmisiä: eläkeläisiä, nuoria ja myös yrityksiä on mukana. Useampi miljoona euroa on mennyt näiden vuosien aikana”, yrittäjä sanoo.

”Koska tätä asiaa ei ole ruvettu kunnolla tutkimaan, ajattelen että tälle asialle pitää saada piste. Ettei enää lisää viattomia hyväuskoisia suomalaisia huijata.”

Vuonna 2011 yrittäjä kertoo lopullisesti tajunneensa, että sijoitukset Ghanaan eivät voi olla totta. Hän on saanut rahojaan takaisin vain noin 2000 euroa. Yrittäjä teki asiasta tutkintapyynnön poliisille jo viime vuonna. Hän on ollut yhteydessä myös poliisihallitukseen ja keskusrikospoliisiin. Nyt esitutkinta on vihdoin alkamassa.

– Henkisesti neljä viime vuotta ovat olleet vaativia. Ensimmäisenä kun herää aamulla, tämä asia on mielessä ja viimeisenä sama asia, kun menee nukkumaan. Rahoja en tule koskaan samaan takaisiin mutta ratkaisu pitäisi saada.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.