Mainos

Huijarit haalivat yhä enemmän EU-rahoja

Rahapetoksia on havaittu Euroopan unionissa yhä enemmän. Viime vuonna EU:n komissio paljasti yli 5000 petostapausta. Petoksien yhteenlaskettu summa oli 1,4 miljardia ecua eli 8,4 miljardia markkaa. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 4500 tapausta ja 1,3 miljardia ecua.

-Osa kasvusta johtuu siitä, että olemme sijoittaneet enemmän voimavaroja petosten paljastamiseen ja ehkäisemiseen, sanoi ruotsalainen EU-komissaari Anita Gradin tänään Brysselissä, kun hän esitteli komission petosraporttia vuodelta 1997.
Gradinin mukaan komissio ei voi hyväksyä, että veronmaksajien rahat katoavat järjestäytyneiden rikollisten taskuihin. Tämän vuoksi taistelua petoksia vastaan on yhä lisättävä.

Komissio on tunnistanut noin 50 rikollisryhmää, joita tutkitaan petosasioissa. Petoksia on tapahtunut budjetin tulo- sekä menopuolella.
-Tämä on hyvin huolestuttava ilmiö, koska tiedämme, että samat ryhmät toimivat myös huumeiden salakuljetuksessa, laittomassa asekaupassa, lahjonnassa ja rahanpesussa. Ne työskentelevät myös naapurimaissamme idässä. Näin ollen näiden valtioiden kehitys kohti oikeusvaltiota heikkenee, sanoi Gradin.

Petokset ovat lisääntyneet erityisesti budjetin tulopuolella, jossa viime vuonna havaitut petokset nousivat miljardiin ecuun (kuusi miljardia markkaa). Menopuolella eniten petoksia esiintyy maataloustuessa. Petosten määrä lisääntyi hieman, mutta yhteenlaskettu summa laski 317 miljoonaan ecuun (1,9 miljardiin markkaan). EU:n aluetuen puolella petoksia oli 77 miljoonan ecun (460 miljoonan markan) arvosta.

Suuri ongelma EU:lle on edelleen, että vain pieni osa siitä tuesta, joka on maksettu väärin perustein, on palautettu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.