Mainos

Huhut Bin Ladenin kuolemasta jatkuvat

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi haluavansa hänet elävänä tai kuolleena ja yhä useampi ajattelee nyt ääneen, olisiko jälkimmäinen vaihtoehto jo käynyt toteen. Osama bin Ladenia ei tunnu löytyvän mistään.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf arvioi viikonvaihteessa Kiinan-vierailullaan, että bin Laden on hyvin mahdollisesti kuollut vuoristopiilopaikassaan Yhdysvaltain ankarien pommitusten seurauksena. Myös Afganistan-operaatiota johtava kenraali Tommy Franks sanoi, että bin Laden saattaa hyvinkin maata kuolleena jonkin luolansa pohjalla. Toisin hän samaan hengenvetoon myönsi, että maailman etsityin mies voi aivan yhtä hyvin olla paennut Pakistaniin.

Yhdysvalloille pelkkä todennäköisyys bin Ladenin kuolemasta ei tietenkään riitä, ja Afganistanin itäosan vuoristoon onkin lennätetty runsaasti lisäjoukkoja haravoimaan vaikeakulkuista vuoria ja solia sekä luolastoja. Bin Ladenin ruumis halutaan löytää.

Mutta on myös heitä, jotka uskovat bin Ladenin edelleen elävän. Kenraali Shahnawaz Tanai johti Afganistanin asevoimia presidentti Najibullahin kommunistihallinnon aikana. Hänen mukaansa bin Ladenille riittää piilopaikkoja maassa, jossa uusi hallinto ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa. -Jos hän olisi kuollut, hänen toverinsa olisivat ehkä ilmoittaneet asiasta saadakseen sodan loppumaan, Tanai arvioi.

Tanai johti aikanaan taistelua muslimisissejä vastaan ja tietää kokemuksesta, että vuoristossa voi piileskellä lähes loputtomiin. Tulijat havaitaan vuorten huipulta käsin hyvissä ajoin ja kätkeytymiseen jää aikaa. Tanain mukaan bin Ladenia tuskin löydetään muutoin kuin lähettämällä paikalle riittävästi maajoukkoja.

Äiti ei usko videoon

Toistaiseksi tuoreimmat kuvat Osama bin Ladenista nähtiin Yhdysvaltain haltuun joutuneella videolla, joka julkaistiin 13. joulukuuta. Huonolaatuisesta videosta saatiin poimituksi lainauksia, jotka liittävät bin Ladenin kiistatta 11. syyskuuta New Yorkissa ja Washingtonissa tehtyihin terrori-iskuihin. Nauhoituksen aitoutta on kuitenkin epäilty.

Bin Ladenin äiti Alia Ghanem sanoi tänään brittiläisessä Mail on Sunday -lehdessä julkaistussa haastattelussa, että nauhaa on käsitelty ja se on väärennös. -Osama on liian hyvä muslimi ja liian hyvä ihminen sanoakseen tai tehdäkseen sitä, mitä video kertoo hänen sanoneen ja tehneen, Ghanem sanoi haastattelussa, joka oli lehden mukaan tehty viime viikolla. -Ääni on epäselvä ja epätasainen. Siinä on liian monta aukkoa, eivätkä lausunnot ole hänen tyyliään, äiti jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.